09:54 16.12.2020

Положення закону про НАБУ щодо процедури призначення директора втрачають чинність, але Ситник залишається повноцінним директором Бюро - Малюська

2 хв читати
Положення закону про НАБУ щодо процедури призначення директора втрачають чинність, але Ситник залишається повноцінним директором Бюро - Малюська

16 грудня втрачають чинність окремі положення закону про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), визнані неконституційними рішенням Конституційного Суду від 16 вересня, проте це жодним чином не змінило статусу Артема Ситника як директора НАБУ або статусу самого Бюро, наголошує міністр юстиції України Денис Малюська.

"Сьогодні втрачають чинність окремі положення закону про НАБУ, визнані неконституційними рішенням КСУ від 16/09/2020. Нагадаю, тоді своїм рішенням КСУ встановив 3-місячну відстрочку втрати чинності нормами закону… внаслідок рішення КСУ зараз не існує процедури призначення директора НАБУ", - написав Малюська на своїй сторінці у соцмережі Facebook у середу вранці.

При цьому він додав, що рішення КС, яке набуло чинності, жодним чином не змінило статусу Ситника як директора НАБУ або статусу самого НАБУ: "НАБУ продовжує повноцінно працювати і виконувати свої функції... Артем Ситник залишається повноцінним директором НАБУ".

За словами міністра юстиції, план влади через сформовану ситуацією в цьому питанні передбачає дві частини.

Перша частина полягає в тому, щоб повернути президенту повноваження призначати і звільняти директора НАБУ. "Єдиний можливий механізм такого повернення - зміни до Конституції. Проект таких змін зараз обговорюється народними депутатами", - зазначив він.

Другий пункт плану полягає в тому, щоб на перехідний період (до набуття чинності змінами до Конституції) врегулювати окремі процедури функціонування НАБУ (які не стосуються призначення директора НАБУ) окремим законопроектом. "Такий законопроект вже підготовлено урядом і зареєстровано під №4437. Очікуємо на його розгляд парламентом уже цієї зими", - зазначив міністр.

За словами Малюськи, відповідно до такого плану, Ситник продовжить працювати директором НАБУ і виконувати свої функції або до дня обрання нового директора за новою процедурою (після змін до Конституції і закону про НАБУ), або до завершення терміну свого призначення - 16 квітня 2022 року (в цьому випадку його повноваження перейдуть до відповідного заступника).

"Директора НАБУ може бути звільнено раніше терміну, зазначеного вище, тільки в разі виникнення підстав, визначених частиною 4 статті 6 закону про НАБУ (звільнення за власним бажанням, призначення на іншу посаду, набуття громадянства іншої держави тощо). Жодної з таких підстав зараз не існує", - наголосив міністр юстиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА