16:09 21.12.2020

У ВР зареєстровано законопроект про удосконалення діяльності КС

3 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект про удосконалення діяльності КС

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про удосконалення діяльності Конституційного Суду (КС), повідомив керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КС, голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії "Слуга народу").

"Третій законопроект, який буквально щойно був зареєстрований і стосується третього блоку питань, а саме вдосконалення діяльності Конституційного Суду, - це так званий закон про конституційну процедуру", - сказав депутат на прес-конференції в понеділок у Києві.

У свою чергу заступник керівника робгрупи Ольга Совгиря зазначила, що цей законопроект підтримала більшість фракцій парламенту, і розповіла про його основні положення. Вона пояснила, що цей законопроект є "своєрідним кодексом конституційного судочинства", нараховує понад 60 сторінок.

"Яку модель ми закладаємо щодо врегулювання процедури діяльності Конституційного Суду? Насамперед це Конституція України, далі буде закон про конституційну процедуру, і окремі процедурні питання ми пропонуємо врегулювати на рівні регламенту КС. Така модель повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії від 11-12 грудня", - уточнила Совгиря.

У законопроекті пропонується, щоб КС ухвалював рішення двома третіми від свого складу - це 12 суддів. На сьогодні рішення можуть ухвалювати десять суддів.

"Дві треті - та абсолютна більшість, необхідна для розуміння того, що скасування певного закону, визнання його неконституційним, є мотивованим, обґрунтованим і підтримується значною більшістю суддів Конституційного Суду", - пояснила парламентар.

За її словами, у законопроекті також передбачено можливість того, що деяким суддям КС у процесі розгляду справ можуть заявляти відводи. У цьому разі, враховуючи рекомендації Венеціанської комісії, необхідну для ухвалення рішення кількість суддів може бути зменшено, але не менше ніж десять суддів мають проголосувати за певне рішення.

Крім того, законопроектом передбачено, що КС розглядатиме справи, як правило, в усній формі провадження. Совгиря наголосила, що це важливо, оскільки "значною мірою той резонанс, що склався стосовно рішення Конституційного Суду щодо антикорупційного законодавства, мав місце через непрозорий розгляд цієї справи".

Водночас пропонується, щоб на формування порядку денного КС міг впливати не лише голова суду, а й самі судді, і щоб при цьому справи з певною періодичністю суд обов'язково включав до порядку денного і слухав.

Також законопроект передбачає запровадження автоматизованого реєстру актів суду і розподілу справ між суддями КС, і "жодних підстав для вилучення актів з цього реєстру бути не повинно".

Крім того, Совгиря звернула увагу на те, що за рекомендацією Венеціанської комісії в законопроекті пропонується визначити, що КС не може виходити за питання, порушені в конституційному поданні.

У законопроекті також звернено увагу на питання про мотивованість актів КС і передбачено, що рішення та висновки суду мають бути мотивованими та обґрунтованими.

Водночас пропонується врегулювати підстави дисциплінарного провадження стосовно суддів Конституційного Суду з можливістю врегулювання певних аспектів на рівні регламенту КС.

Монастирський також зазначив, що Верховна Рада, найімовірніше, розгляне цей законопроект у 2021 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА