18:01 22.12.2020

У Раді хочуть змінити закон про місцеве самоврядування, щоб смерть мера не треба було підкріплювати рішенням місцевої ради

2 хв читати
У Раді хочуть змінити закон про місцеве самоврядування, щоб смерть мера не треба було підкріплювати рішенням місцевої ради

У Верховній Раді планують напрацювати зміни до закону про місцеве самоврядування, які передбачатимуть автоматичне визнання факту смерті мера без необхідності додаткового голосування депутатами певної ради, повідомив глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко на підсумковій прес-конференції у вівторок.

"Згідно з законом про місцеве самоврядування Верховна Рада має призначити перевибори. Але для того, щоб ми це зробили, потрібно (виконати - ІФ) ще дві умови: має бути звернення від виконувача обов'язків (мера - ІФ), у цьому випадку це секретар (місцевої ради - ІФ), а до того, як з'явиться це звернення, ця рада має ухвалити рішення про факт смерті (мера - ІФ), яке приймають ради на засіданні шляхом голосування. Тому ми очікуємо ці два факти" - пояснив Корнієнко, відповідаючи на запитання про призначення перевиборів мера Харкова після смерті міського голови Геннадія Кернеса.

"Під час роботи над новою редакцією законопроекту про місцеве самоврядування ми зробимо все-таки, щоб у разі загибелі мера було автоматичне визнання цього факту", - додав він.

Водночас Корнієнко наголосив, що проведення таких перевиборів малоймовірне у березні 2021 року.

"До Виборчого кодексу ми внесли правки, які полягають у тому, що всі довибори в країні - місцеві та парламентські - проводяться у дві дати: останній тиждень березня і останній тиждень жовтня. Для того, щоб оголосити вибори територіальної виборчої комісії та провести їх, Верховна Рада має зробити це за 60 днів до цих дат... Якщо відлічити 60 днів від 28 березня, то це буде 28 січня. Фактично в нас є проміжок тільки в останній тиждень з 25-го по 30-те, щоб оголосити вибори і щоб вони відбулися у березні", - пояснив парламентарій.

"Тому коли я говорю про низьку ймовірність їх проведення у березні, я ґрунтуюся на законах та графіку, певних етапах. Тому зараз перший етап, і ми чекаємо дотримання усіх формальностей, щоб Верховна Рада могла взагалі розпочати вивчення цього питання", - додав Корнієнко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА