20:56 23.12.2020

Київ пропонує Вашингтону розпочати розробку проекту українсько-американської рамкової угоди про оборонне співробітництво

3 хв читати
Київ пропонує Вашингтону розпочати розробку проекту українсько-американської рамкової угоди про оборонне співробітництво

Заступник керівника Офісу президента України Роман Машовець провів зустріч із тимчасовим повіреним у справах США в Україні Крістіною Квін, під час якої було підбито підсумки двосторонньої співпраці у сфері національної безпеки та оборони у 2020 році та намічено плани розвитку в цьому напрямі на наступний рік і подальшу перспективу.

"Машовець наголосив на незмінності курсу України на вступ до НАТО й подякував за допомогу США в розвитку оборонного потенціалу України та досягненні стандартів Альянсу. Під час зустрічі було позитивно оцінено отримання Україною в червні статусу члена Програми розширених можливостей НАТО", - повідомляє в середу ввечері Офіс президента.

Серед найбільш важливих результатів відзначено реформування системи управління Збройними силами України за стандартами Альянсу, створення Комітету з питань розвідки та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, зміни в переліку військових звань вищого офіцерського складу відповідно до стандартів провідних держав-членів НАТО.

Окрема увага була приділена спільним стратегічним командно-штабним навчанням "Об'єднані зусилля - 2020", у яких разом з українськими підрозділами взяли участь представники армій країн - членів НАТО, зокрема США та Великої Британії. "Ці навчання продемонстрували, що Україна не залишається наодинці у війні на Донбасі", - йдеться в повідомленні.

У контексті подальшої співпраці Машовець запропонував розпочати розробку проекту двосторонньої рамкової угоди про оборонне співробітництво.

"Документ має охопити всі напрями українсько-американської взаємодії у цій сфері, включно з оборонною реформою, зокрема системи кадрової політики, розвитком бойових можливостей Збройних сил України, усебічним забезпеченням та озброєнням військ, реформуванням оборонно-промислового комплексу, підготовкою військових підрозділів, військовою освітою, наукою і розвитком оборонних технологій, лікуванням та реабілітацією поранених військовослужбовців, соціальним захистом ветеранів, військовослужбовців і членів їхніх сімей, взаємною участю в міжнародних форматах співробітництва та іншими важливими для обороноздатності Україна питаннями", - йдеться в повідомленні.

Машовець також зазначив, що схвалена указом президента №392 від 14 вересня 2020 року Стратегія національної безпеки України дала старт розробці 15 проектів важливих стратегічних документів у сферах людського розвитку оборонно-промислового комплексу, громадської, воєнної, економічної, енергетичної, екологічної, біологічної, продовольчої, інформаційної та кібербезпеки, розвідки, а також зовнішньополітичної діяльності та інтегрованого управління кордонами.

Квін відзначила великий обсяг напрацювань в оборонній галузі та наголосила на важливості приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО, яка має запрацювати на практиці наступного року. Вона підтвердила готовність США продовжити надання допомоги для розвитку оборонних можливостей України та опрацьовувати нові формати двостороннього співробітництва.

"Сторони погодилися наступного року провести роботу з подальшого розвитку договірної бази між Україною і США про оборонну співпрацю та докласти зусиль для ефективного використання американської допомоги силам оборони України, яка запланована на 2021 рік", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА