11:08 24.12.2020

Зеленський підписав закон, який продовжує дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

2 хв читати
Зеленський підписав закон, який продовжує дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що продовжує до кінця 2021 року дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО - ІФ)".

"24.12.2020 повернуто з підписом від президента", - йдеться в інформації про проходження цього закону на сайті Верховної Ради.

Як повідомлялося, відповідний законопроект №4467 за основу та в цілому підтримали 304 народних депутати. Законопроектом пропонується пролонгувати дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" до 31 грудня 2021 року включно.

12 грудня 2019 року Верховна Рада продовжила на рік - до 31 грудня 2020 року (включно) - дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Законопроект продовжує на рік можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого ст. 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу починає діяти лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізовують виключно органи місцевого самоврядування, які буде обрано на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема з боку представників міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, за якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено від дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА