08:33 25.12.2020

Політики ЄС і Британії вітають угоду Брюсселя і Лондона щодо майбутніх відносин

3 хв читати
Політики ЄС і Британії вітають угоду Брюсселя і Лондона щодо майбутніх відносин

Політики ЄС і Великої Британії у четвер вітали досягнення Брюсселем і Лондоном угоди про їх майбутні відносини після Brexit.

Так, голова Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС і Британія продовжать підтримувати єдність сторін.

"Для наших громадян і бізнесу найкращим результатом є всеосяжна угода з нашим сусідом, другом і союзником. За останні роки ЄС продемонстрував єдність і рішучість у переговорах з Великою Британією. Ми продовжимо підтримувати цю єдність", - цитує голову прес-служба Європейської ради.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтримала Мішеля в намірах зміцнювати подальші відносини між ЄС і Сполученим Королівством.

"Велика Британія залишається надійним партнером. Ми будемо пліч-о-пліч домагатися нашої спільної глобальної мети", - написала фон дер Ляєн в Twitter.

"Європейська єдність і стійкість окупилися. Угода з Великою Британією необхідна для захисту наших громадян, наших рибалок і виробників. Ми подбаємо про це. Європа рухається вперед і може дивитися в майбутнє єдиною, суверенною і сильною", - наголосив у свою чергу в Twitter президент Франції Емманюель Макрон.

Канцлер ФРН Ангела Меркель висловила радість у зв'язку з ухваленням угоди, зазначивши, що "цей факт має історичне значення".

Прем'єр-міністр Ірландії Міхал Мартін охарактеризував угоду як "хороший компроміс і збалансований результат", що дозволив уникнути жорсткого кордону між Північною Ірландією і Республікою Ірландія. Італійський прем'єр Джузеппе Конте висловив думку, що тепер права і інтереси європейського бізнесу та громадян захищені.

На підтримку угоди також висловилися прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем'єр Португалії Антоніу Кошта, їх австрійський колега Себастьян Курц. Однак прем'єр Іспанії Педрос Санчес, підтримавши угоду, проте, уточнив, що Мадрид і Лондон повинні продовжити переговори щодо статусу Гібралтару.

У Великій Британії прем'єр-міністр Борис Джонсон зазначив, що переговори з ЄС щодо угоди пройшли добре і подарували Великій Британії стабільність.

"Я вірю, що це чудова угода і для всього Євросоюзу", - додав прем'єр.

Лідер Лейбористської партії Великої Британії - основної опозиційної партії країни - Кир Стармер оголосив, що лейбористи підтримають законопроект щодо угоди, коли він 30 грудня надійде на голосування в палату громад британського парламенту.

Водночас перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, коментуючи угоду, заявила, що Шотландія має здобути незалежність, оскільки Brexit реалізується всупереч волі шотландців.

"І не буде жодної угоди, яка коли-небудь компенсує те, що відняв у нас Brexit. Для нас настав час накреслити власне майбутнє як незалежної європейської нації", - наголосила вона.

Раніше в четвер у Лондоні і Брюсселі оголосили, що успішно завершили узгодження тексту угоди з приводу майбутніх відносин сторін після Brexit.

Тепер для того, щоб угода набула чинності, сторонам потрібно буде її ратифікувати. Фінальну крапку в цьому питанні поставлять парламент Великої Британії і Європарламент.

У кінці 2020 року закінчується так званий перехідний період, і, таким чином, Велика Британія з 1 січня 2021 року завершить процес виходу з ЄС, який почався в кінці січня 2020 року. Очікується, що процес ратифікації угоди не вдасться завершити до цього дедлайну. Тому сторони хочуть укласти тимчасову угоду, яка діятиме доти, поки і ЄС, і Велика Британія не завершать ратифікацію.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА