16:01 25.12.2020

Держави ЄС поінформують Європарламент про тимчасове застосування угоди з Великою Британією

2 хв читати
Держави ЄС поінформують Європарламент про тимчасове застосування угоди з Великою Британією

Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС, який засідав у п'ятницю у Брюсселі, схвалив лист до Європейського парламенту про те, що Рада ЄС ухвалить рішення про тимчасову дію угоди Євросоюзу з Великою Британією, повідомив прес-секретар Coreper Себастьян Фішер.

"Посол (Німеччини при ЄС Міхаель - ІФ) Клаус підписав лист до Європарламенту про намір держав-членів ЄС ухвалити рішення про тимчасове застосування угоди ЄС - Сполучене Королівство найближчими днями. Цей лист був одноголосно схвалений послами ЄС під час засідання Coreper", - написав Фішер у Twitter.

Він пояснив, що тимчасове застосування покликане запобігти "значному порушенню відносин між ЄС та Великою Британією із серйозними наслідками для громадян і бізнесу з 1 січня після закінчення перехідного періоду". За словами Фішера, лист пояснює необхідність такого виключного рішення.

"Тимчасове застосування угоди між ЄС і Великою Британією також дасть змогу Європарламенту та Раді ЄС належним чином і при всій пошані до демократії вивчити проект угоди до її остаточної ратифікації", - зазначив офіційний представник Coreper.

Він повідомив, що тепер держави-члени розпочнуть розгляд проектів текстів із різних домовленостей укладеної угоди з Великою Британією. "Це займе декілька днів, оскільки лише базова угода про торгівлю та співробітництво з ЄС вже містить 1246 сторінок юридичного тексту", - написав Фішер.

Щоб угода набула чинності, 27 країн ЄС матимуть одноголосно підтримати її. У четвер європейські держави вже заявили, що підтримують укладену угоду.

Британський парламенту 30 грудня проведе голосування щодо законопроекту про угоду про майбутні відносини з Євросоюзом. Що стосується розгляду угоди Європарламентом (ЄП), то за словами голови ЄП Давида Сассолі, він не відбудеться цього року, оскільки її було укладено в останній момент, і у європарламентарів недостатньо часу для вивчення документа.

За такого розвитку подій Раді ЄС доводиться вводити тимчасове застосування угоди з 1 січня 2021 року, яке діятиме до її розгляду та ратифікації Європарламентом. В іншому випадку відносини сторін будуватимуться відповідно до правил СОТ, а також обидві сторони введуть мита із 1 січня 2021 року. Не виключені ускладнення і в інших сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА