09:49 29.12.2020

Закон про продовження особливого статусу Донбасу до кінця 2021 року набув чинності

2 хв читати
Закон про продовження особливого статусу Донбасу до кінця 2021 року набув чинності

Закон про продовження до 31 грудня 2021 року дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей опублікований в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України" у вівторок і набув чинності.

Відповідний законопроект був підтриманий українським парламентом і підписаний главою держави 15 грудня. "Закон набуває чинності з дня його опублікування", - йдеться в тексті документа.

Законопроект продовжує на рік можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого ст. 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу починає діяти лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізовують виключно органи місцевого самоврядування, які буде обрано на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема з боку представників міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, за якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено від дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року. 12 грудня 2019 року Верховна Рада продовжила дію закону до 31 грудня 2020 року включно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА