09:21 30.12.2020

Відсторонивши Тупицького, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень - представник президента в КС

2 хв читати
Відсторонивши Тупицького, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень - представник президента в КС

Президент України Володимир Зеленський, відсторонивши главу Конституційного суду України Олександра Тупицького від посадових обов'язків, діяв у межах своїх повноважень.

"Чи діяв президент України (Володимир Зеленський - ІФ) у межах своїх конституційних повноважень, приймаючи рішення про тимчасове усунення судді КСУ О.Тупицького з посади судді? Безумовно, так! Адже, відповідно до частини 3 ст. 154 КПК України, особа, підозрювана у скоєнні злочину, яку призначає президент України, може бути відсторонена від посади президентом за клопотанням прокурора", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник президента в КС Федір Веніславський.

За його словами, указ Зеленського про усунення Тупицького з посади судді КС є дуже зваженим і відповідальним.

"(Це - ІФ) вимушений крок у відповідь на клопотання Офісу генерального прокурора України - для забезпечення встановлення істини в розслідуванні відповідних кримінальних проваджень. Адже після вручення Офісом генерального прокурора України підозри про злочин процесуальний статус пана Тупицького значно змінився - тепер він підозрюваний у скоєнні кількох злочинів проти правосуддя!" - наголосив Веніславський.

Він зазначив, що підозрюваний у таких злочинах не може брати участі у конституційному судочинстві, а громадськість не готова визнати рішення КС за участю судді, що є підозрюваним у злочинах проти правосуддя.

"Отримавши звернення, президент України дійшов однозначного висновку про необхідність негайного усунення О.Тупицького від посади судді КСУ, оскільки його перебування на цій посаді на час досудового розслідування становить реальну загрозу не лише об'єктивності попереднього розслідування, а й національній безпеці держави загалом. При цьому, відповідно до Конституції України, президент видає укази на виконання Конституції та законів України. КПК - це закон України. А відповідно до пункту 31 ст. 106 Конституції України, президент України здійснює інші повноваження, передбачені Конституцією. Отже, президент України в повній відповідності до своїх конституційних повноважень на виконання ст. 154 КПК України видав указ про тимчасове усунення судді КСУ О.Тупицького з посади", - підсумував представник президента в КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА