14:35 30.12.2020

Україна отримала агреман на призначення Маркарової послом України в США - Єнін

3 хв читати
Україна отримала агреман на призначення Маркарової послом України в США - Єнін

Україна отримала агреман на призначення екс-міністра фінансів України Оксани Маркарової послом України в США, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Українська сторона вже отримала агреман на призначення Оксани Маркарової послом України в США, водночас остаточне рішення прийматиме президент України", - сказав Єнін в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Заступник міністра наголосив, що США є ключовим партнером України у сфері гарантування безпеки, підтримки територіальної цілісності та незалежності України, ця країна є ключовим контрибутором із питань надання Україні військової допомоги.

"Ми надзвичайно пишаємося фактом двопартійної підтримки України з боку США", - додав він.

Єнін також висловив подяку республіканській адміністрації за значне збільшення фінансової допомоги для забезпечення потреб України з безпеки, фактичного початку постачань летального озброєння до України для стримування російської агресії.

"При цьому ми розраховуємо на те, що з новою адміністрацією нам вдасться посилити рівень наявної підтримки і змістовне наповнення нашого діалогу з питань безпеки, та безумовно, відновлення територіальної цілісності та недоторканості нашої держави", - зазначив заступник глави МЗС.

Він наголосив, що Україна активно працює над тим, щоб якомога швидше відбулися повноформатні контакти керівництва України та США.

"Певним чином нас стримує епідемічна ситуація, існують певні бюрократичні процедури, які мають бути належним чином завершені. Ті сигнали, які ми отримуємо, свідчать, що Україна буде одним із пріоритетів США, і це, на нашу думку, значною мірою сприятиме прискоренню початку предметних контактів з новою адміністрацією. Ми з нетерпінням очікуємо приїзду до України нового американського посла, і впевнені, що він матиме надзвичайно високий кредит довіри у нової американської адміністрації", - додав він.

Відповідаючи на запитання, як вплине на відносини України з новим керівництвом США те, що Міністерство юстиції США в рамках розслідування фінансової діяльності Гантера Байдена запросило інформацію, що стосується, зокрема, його роботи в українській компанії Burisma, Єнін сказав, що це питання жодним чином не може зашкодити українсько-американській співпраці.

"Між Україною та США існує міждержавний договір про взаємну правову допомогу в кримінальних справах. У зазначеному документі визначені центральні компетентні органи. З американського боку це - Департамент юстиції, з українського - Офіс генерального прокурора. У разі надходження запитів відповідна правова допомога може бути надана. Ми розглядаємо це питання як таке, що не може зашкодити жодним чином українсько-американській співпраці, воно має певний стосунок до внутрішньополітичної ситуації в США", - пояснив він.

Єнін заявив, що Україна не втручається у внутрішні справи будь-якої іноземної держави, зокрема США.

"Окремо наголошу, що ми жодним чином не втручаємося у внутрішні справи будь-якої іноземної держави, зокрема США. Більше того, попри непоодинокі спроби третіх сторін і їхніх представників в Україні, нашій державі, вітчизняній дипломатії вдалося втримати цей баланс і не допустити розколу в таборі тих гравців, які активно підтримують Україну в США", - резюмував заступник міністра.


Повний текст інтерв'ю з Євгеном Єніним буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА