10:55 02.01.2021

Зміцнення міжнародної підтримки України є головним пріоритетом для дипломатів у 2021 році - Жовква

3 хв читати
Зміцнення міжнародної підтримки України є головним пріоритетом для дипломатів у 2021 році - Жовква

Збереження і зміцнення міжнародної підтримки України - пріоритет номер один для дипломатичної команди країни в 2021 році, заявив заступник керівника Офісу президента України, дипломатичний радник президента Ігор Жовква.

У статті "Пріоритети України у зовнішній політиці в 2021 році", опублікованій у виданні ZN.UA в суботу, заступник керівника ОП пояснив, що ключовими цілями, що визначають пріоритети для зовнішньої політики, будуть "мир на деокупованому Донбасі, Крим у складі нашої держави, Україна - Активний міжнародний гравець".

"Через розвиток активної двосторонньої співпраці зі стратегічними партнерами — США, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Канадою, Польщею, Литвою, Азербайджаном — ми працюватимемо над тим, щоб Україна завжди мала у своєму арсеналі достатньо зовнішніх інструментів і засобів для впевненого подолання світових викликів", - йдеться в статті.

Україна також ставить низку важливих завдань у двосторонньому діалозі з ключовими партнерами.

У статті зазначається, що 12 січня Україну з офіційним візитом планує відвідати новообраний президент Молдови Майя Санду, у першому півріччі - президент Франції Емманюель Макрон.

Жовква також назвав основні завдання у відносинах з ЄС і НАТО.

"Серед найважливіших завдань у відносинах з ЄС на 2021 рік - початок консультацій про оновлення Угоди про асоціацію, а також підписання Угоди про Спільний авіаційний простір вже на початку 2021 року. Наприкінці першого кварталу 2021 року експертна місія ЄК зможе надати свої висновки про готовність України до укладення угоди про "промисловий безвіз", і ми почнемо виконувати відповідні рекомендації; за результатами ми повинні почати офіційні переговори про укладення цієї Угоди. У 2021 році ми також маємо намір почати предметний діалог з ЄС про залучення України до реалізації Європейської зеленої угоди", - йдеться в статті.

У сфері відносин з НАТО Україна ставить завдання максимально використовувати статус партнера НАТО з розширеними можливостями для наближення України до членства в Альянсі. "Очікуємо реакції партнерів на пропозиції з цього приводу, які вніс президент генеральному секретарю НАТО", - пояснив Жовква.

Київ також докладе зусиль, щоб вже в 2021 році відбулося повноцінне засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні. "Ключове наше завдання на наступний рік — врахувати євроатлантичні цілі України в рішеннях лідерів країн-членів НАТО на черговому саміті Альянсу", - наголошується в статті.

Крім того, заступник керівника ВП назвав серед важливих пріоритетів реалізацію інтересів України в регіональному вимірі. Так, Київ планує провести чергову стратегічну раду вищого рівня між Україною і Туреччиною при співголовуванні двох президентів вже на початку 2021 року.

Жовква також зазначив, що буде відпрацьовано чіткий алгоритм для отримання Україною статусу спостерігача в ініціативі "Тримор'я".

Крім того, Київ готується до проведення зустрічі лідерів України та Угорщини. "Вона повинна завершитися підписанням нового документа-свого роду взаємовигідної дорожньої карти наших відносин", - йдеться в статті.

За інформацією заступника керівника ВП, йде робота над організацією азіатського турне президента України в другому півріччі 2021 року. "У нас багато економічних інтересів в Кореї, В'єтнамі, Таїланді, Сінгапурі — це і будуть основні напрямки цього турне", - пояснив він.

Жовква нагадав, що у 2021 році українців очікує низка ювілейних заходів. Це 30-та річниця відновлення незалежності України і про свою готовність здійснити візит в Україну повідомив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Крім того, високопоставлені гості очікуються у зв'язку з 80-ю річницею трагедії Бабиного Яру.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА