09:36 06.01.2021

Португалія оголосила три основних мети свого шестимісячного головування в ЄС

2 хв читати
Португалія оголосила три основних мети свого шестимісячного головування в ЄС

Португалія в зовнішньополітичній частині програми свого головування в Євросоюзі проголошує відкритість і плюралізм відносин ЄС із рештою світу, приділяє особливу увагу Африці, ставить мету відродити трансатлантичний зв'язок з Америкою.

"У глобальному плані важливо забезпечити стратегічну автономію Європи, яка відкрита світові, затверджується у ролі глобального гравця, дедалі більше присутня в різних ланцюжках вартості, але не приймає протекціонізму", - заявив прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта у вівторок у Лісабоні на спільній прес-конференції головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Він наголосив, що ЄС "має розвивати партнерство" між країнами Півночі та Півдня, з Африканським континентом, "зміцнити трансатлантичний зв'язок, скориставшись обранням нового президента США", посилити відносини з Латинською Америкою, "зміцнювати торговельні взаємини з іншими важливими партнерами в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, такими як Австралія, Нова Зеландія". Він наголосив також на важливості економічних відносин ЄС із Китаєм.

Перші два з трьох пунктів програми належать до цілей внутрішнього розвитку ЄС.

По-перше, економічне відновлення після пандемії COVID-19 та її наслідків. Його ЄС хоче поєднати з "зеленим курсом" і "цифровим переходом". За шість місяців португальського головування національні парламенти всіх членів Союзу мають затвердити стелі витрат, необхідних для відновлення, а Європарламент - загальний обсяг Фонду відновлення. Важливо також ухвалити 27 національних планів відновлення.

"Відновлення має ґрунтуватися на двох опорах: кліматичному та цифровому переході, - сказав Кошта. - Для досягнення цих цілей необхідно ухвалити закон про клімат і добитися прогресу в області цифрових послуг. Це два пріоритети".

Друге з трьох головних завдань - посилити соціальний вимір ЄС.

"Потрібна солідна база для повернення довіри всіх (громадян ЄС і бізнесу - ІФ), тому що ми маємо зіткнутися з викликами зеленого переходу та цифрового переходу, інвестувати в кваліфікації та інновації, гарантувати соціальний захист, щоб ці переходи перетворилися з викликів на можливості, та ніхто на залишився на узбіччі".

Португалія приймає естафету головування від Німеччини та переважно продовжує проекти, розпочаті Берліном у зв'язку з пандемією і відповідною модифікацією курсу розвитку ЄС. У липні вона передасть головування Словенії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА