11:15 07.01.2021

Світові лідери приголомшені подіями у Вашингтоні

3 хв читати
Світові лідери приголомшені подіями у Вашингтоні

Деякі світові політики заявили, що приголомшені тим, що прибічники президента США Дональда Трампа пішли на штурм будівлі Капітолія, повідомляють ЗМІ.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш був засмучений подіями в Капітолії США, заявив його прес-секретар.

"За таких обставин важливо, щоб політичні лідери вселяли своїм прибічникам необхідність утримуватися від насильства, а також поважати демократичні процеси та верховенство закону", - йдеться в заяві офіційного представника генсека Стефана Дюжаррика.

"Засмучений новинами про заворушення і насильство у Вашингтоні", – написав прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді у своєму акаунті у Twitter.

Він зазначив, що "впорядкована та мирна передача влади має тривати, не можна допустити, щоб демократичний процес був підірваний незаконними протестами".

Генеральний секретар японського кабінету міністрів заявив, що в Токіо сподіваються, що "демократія в Сполучених Штатах подолає цю складну ситуацію, відновить спокій і гармонію, а також мирну і демократичну передачу влади".

"З моменту здобуття незалежності Америка, наш великий і вірний друг, була маяком демократії і виступала за цінності свободи, справедливості та незалежності", - написав у своєму акаунті у Twitter міністр закордонних справ Ізраїлю Габі Ашкеназі.

Президент Франції Еммануель Макрон у відеозверненні у Twitter наголосив: "Те, що сталося сьогодні у Вашингтоні, безперечно не американське. Ми віримо в силу наших демократій. Ми віримо в силу американської демократії".

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у своєму акаунті у Twitter назвав події в Конгресі США "ганьбою", заявивши, що Сполучені Штати виступають за демократію у всьому світі і що зараз" життєво важливе", щоб відбулася мирна і впорядкована передача влади.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маасу у своєму акаунті у Twitter заявив, що насильство було викликане риторикою підбурювання. "Трамп і його прибічники мають нарешті прийняти рішення американських виборців і припинити зневажати демократію", - наголосив він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав насильницькі протести у Вашингтоні "шокуючими сценами" і заявив, що результати демократичних виборів у США має бути визнано.

"Я із занепокоєнням стежу за новинами, які надходять з Капітолійського пагорба у Вашингтоні. Я вірю в силу американської демократії. Нове президентство Джо Байдена здолає цей час напруженості, об'єднавши американський народ", - написав у Twitter прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Із закликами поважати демократичні цінності та забезпечити мирну передачу влади виступили також міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені, голова Євроради Шарль Мішель, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, глави урядів Чехії, Канади Швеції, Норвегії, Фінляндії, Австралії, Нової Зеландії.

Як повідомлялося, під час протестних акцій у спробі добитися перегляду результатів президентських виборів прибічники Трампа, прорвавши кордони поліції, увірвалися в будівлю Капітолія, де відбувалося об'єднане засідання обох палат американського Конгресу, що сертифікує результати голосування колегії виборників, яка віддала перемогу Джо Байдену.

Служба безпеки евакуювала конгресменів на військову базу, з якої вони повернулися до будівлю Капітолія після наведення ладу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА