13:32 11.01.2021

Оновлення Мінських угод є необхідною передумовою для будь-якого подальшого прогресу - Резніков

3 хв читати
Оновлення Мінських угод є необхідною передумовою для будь-якого подальшого прогресу - Резніков

Оновлення Мінських угод є необхідною попередньою умовою для будь-якого подальшого прогресу в завершенні війни між Росією і Україною, повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Україна неодноразово демонструвала готовність перезапустити мирний процес. Проте оскільки імплементація наявних угод у їхньому нинішньому стані неможлива, оновлення цих угод є необхідною попередньою умовою для будь-якого подальшого прогресу", - написав Резніков у статті для Atlantic Council, опублікованій у суботу.

Він наголосив, що Україна виконала майже всі зобов'язання, взяті на саміті "нормандського формату" в Парижі в грудні 2019 року.

"Відтоді були два взаємні звільнення затриманих. Ми визначили 19 ділянок землі для гуманітарного розмінування і чотири нові райони для розведення сил. Уперше від початку конфлікту в 2014 рік було укладено п'ятимісячне припинення вогню. Незважаючи на недосконалість, це припинення вогню, поза сумнівом, врятувало життя", - зазначив Резніков.

Також він нагадав, що навесні 2020 року Україна посилила делегацію в Тристоронній контактній групі (ТКГ) членами уряду та керівниками парламентських комісій. Відповідно до Мінських домовленостей до делегації також приєдналися українські представники окупованих частин Донецької та Луганської областей. У листопаді 2020 року було відкрито два нові пункти пропуску в Луганській області.

За словами Резнікова, з літа 2020 року російські опоненти використали всі приводи, щоб паралізувати ТКГ і відмовитися від виконання своїх зобов'язань. Україна надала свій план виконання Мінських домовленостей, але російська сторона не представила свого бачення.

"Ключове питання нині полягає в тому, чи можна переконати Росію прийняти модернізований варіант Мінських угод або повністю новий формат переговорів. Це питання порушували представники ОБСЄ, а також наші німецькі та французькі партнери. Україна вдячна за їхню підтримку, але ми маємо також зазначити, що ці зусилля дали дуже обмежені результати. Зрештою, прогрес на шляху до миру залежить від бажання Росії, або, якщо бути точнішим, від небажання Росії покласти край конфлікту", - вважає віце-прем'єр.

Резніков додав, що будь-які можливості для подальших безпечних кроків у рамках чинних домовленостей практично вичерпано.

"Слово "безпечних" тут має первинне значення. Україна не погодиться ні на що, що українське суспільство визнає неприйнятним, що може ще більше дестабілізувати нинішню ситуацію. Ми не ризикнемо повномасштабною війною у Східній Європі", - заявив він.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що очікувані політичні зміни в майбутні тижні та місяці можуть надати нового імпульсу мирному процесу, що застопорився.

"Цього року канцлер Меркель піде у відставку. Її відставка залишить Володимира Путіна єдиним членом первинного квартету, що стоїть за Мінськими угодами. Швеція обійняла посаду голови ОБСЄ. В Америці Джо Байден незабаром увійде до Білого дому. Ці нові лідери успадкують мирний процес в Україні, як і президент України Володимир Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон", - пояснив він.

Резніков повідомив, що, визнаючи складність цього мирного процесу, Україна сподівається, що прийдешні зміни в політичному керівництві можуть створити нові можливості.

"Наприклад, ми очікуємо, що нова адміністрація Байдена відіграватиме активнішу роль у переговорах. Оскільки США є членом ОБСЄ, їхні представники могли би приєднатися до команд модераторів, що беруть участь у різних підгрупах, разом із представниками Великої Британії та Канади", - зазначив він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА