10:09 12.01.2021

Порошенко подякував американцям за підтримку генерала Назарова

3 хв читати
Порошенко подякував американцям за підтримку генерала Назарова

П'ятий президент України (2014-2020 рр.), лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко подякував екс-послам США, американським військовим та експертам за підтримку українського генерала Віктора Назарова, засудженого у 2017 році до семи років позбавлення волі у справі про катастрофу військово-транспортного літака Повітряних сил Збройних сил України Іл-76 влітку 2014 року.

"Щиро вдячний американським друзям та союзникам за публічну підтримку генерала Назарова, який став жертвою упередженого правосуддя в Україні", - написав Порошенко у Facebook.

За його словами, українська влада "має зробити все можливе для відновлення справедливості у справі генерала Назарова і не словом, а діями втілювати найкращі західні стандарти військового правосуддя". "Я повністю поділяю позицію, що в умовах російської агресії дуже важливо зміцнювати бойовий дух, рішучість і патріотизм українського війська, захищати наших сміливих командирів, зміцнювати їхній авторитет", - вважає політик.

Порошенко також наголосив, що перекладання відповідальності в цій справі на українського генерала - "це російський сценарій", підігравати якому безвідповідально та небезпечно для національних інтересів України. "Відповідальність за російський злочин перекладено на українського генерала. Ідеальний варіант для агресора. А вагнерівців, серед яких були і ті, хто безпосередньо причетний до збивання літаків, російські "кроти" в Офісі президента України повернули Путіну (президент РФ Володимир Путін - ІФ) (...) людські життя понад усе, це безперечно. Але справа Назарова - це прецедент, який може мати далекосяжні наслідки для обороноздатності країни", - зазначив він.

Як повідомляється на сайті "Європейської солідарності", лідер політсили раніше неодноразово наголошував, що упереджене переслідування з боку влади українських військових, ветеранів АТО та волонтерів матиме далекосяжні наслідки для обороноздатності країни.

Як повідомлялося, 11 січня було оприлюднено спільну заяву, яку підписали екс-посли США, авторитетні американські генерали та експерти. Вони закликали українське керівництво переглянути рішення про покарання генерала Віктора Назарова. Серед 16 підписантів документа - генерал у відставці повітряних сил США Філіп Брідлав, генерали США у відставці Веслі Кларк і Бен Ходжес, екс-посли США в Україні Джон Гербст, Вільям Тейлор, Роман Попадюк і Стівен Пайфер, колишній заступник генсека НАТО та екс-посол США у РФ Александер Вершбоу.

У ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу був збитий військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ Іл-76 під час заходження на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військовослужбовців і дев’ятеро членів екіпажу, всі вони загинули. Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин знищення літака, Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі військовослужбовців ЗСУ під час їх передислокації до Луганська. 27 березня 2017 року Назаров був визнаний винним і засуджений до семи років в'язниці. 14 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок без змін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА