19:12 12.01.2021

Шмигаль і Санду обговорили реалізацію спільних проектів і активізацію співпраці між Україною і Молдовою

2 хв читати
Шмигаль і Санду обговорили реалізацію спільних проектів і активізацію співпраці між Україною і Молдовою

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з президентом Республіки Молдова Маєю Санду в Києві наголосив на важливості відновлення позитивної динаміки двосторонньої співпраці між Україною і Молдовою.

Як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України, Шмигаль зазначив, що Україна готова якнайшвидше відновити діяльність Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічної співпраці.

"За результатами нашої зустрічі буде доручено голові комісії з українського боку, віце-прем'єр-міністрові Олексію Резнікову розпочати підготовку до проведення чергового засідання і підготувати порядок денний", - зазначив глава уряду.

У свою чергу президент Молдови наголосила, що максимально сприятиме тісній співпраці в інтересах громадян обох країн.

Також Шмигаль погодився, що Україні та Молдові необхідно активізувати процес підготовки до підписання Протоколу про внесення змін до угоди про вільну торгівлю в частині гармонізації правил походження товарів відповідно до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. За його словами, Україна розраховує, що переговори делегацій з узгодження проекту Протоколу зможуть розпочатися в найкоротші терміни.

Крім того, Шмигаль наголосив, що Україна та Молдова мають спільний товарообіг і бізнес-проекти, які треба підтримувати й розвивати, зокрема, шляхом відкриття нових проектів, зокрема в енергетичній галузі.

"Україна й Молдова мають спільні євроінтеграційні прагнення, зокрема, синхронізацію у 2023 році енергетичних систем з європейською континентальною мережею ENTSO-E. Ми також маємо спільні питання енергетичної стабільності й незалежності наших країн у частині збалансування енергоринку й постачання газу", - додав прем'єр-міністр.

Сторони також обговорили спільні інфраструктурні проекти. Зокрема, будівництво мостового переходу через річку Дністер і подальше будівництво через перехід сучасної євромагістралі, поліпшення якості роботи пунктів пропуску.

Під час зустрічі Шмигаль розповів, що Україна проводить активні переговори з міжнародними партнерами та всесвітньою ініціативою COVAX, щоб отримати дози вакцин якнайскоріше.

"Також є можливість перемовин із нашими європейськими партнерами щодо отримання вакцини в рамках "Східного партнерства". Ми готові спільно продовжувати роботу з Європейським Союзом щодо закупівлі, поставки створення відповідної інфраструктури щодо забезпечення вакцинування наших громадян", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА