09:23 13.01.2021

Уряд Естонії піде у відставку

2 хв читати
Уряд Естонії піде у відставку

Прем'єр-міністр Естонії, голова провідної правлячої партії Центру Юрі Ратас (Juri Ratas) повідомив, що в середу подасть президентові Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) заяву про відставку, через що у відставку йде й увесь уряд.

"Сьогодні вранці я віднесу президентові свою заяву про відставку. З моєю заявою нинішня урядова коаліція припиняє існування", - заявив Ратас журналістам у середу.

Він зазначив, що оприлюднені підозри прокуратури в корупції в партії Центру "не означають, що хтось однозначно винен, але вони неминуче кидають серйозну тінь на всіх причетних". У такій ситуації, за його словами, "здається однозначно правильним виходом у відставку дати можливість пролити світло на всі обставини й досягти ясності".

Ратас наголосив, що, незважаючи на прийняту політичну відповідальність, як прем'єр-міністр він не приймав зловмисних або завідомо неправильних рішень.

Він повідомив також, що зв'язувався з генеральним прокурором і генеральним директором поліції безпеки, які підтвердили, що у них немає жодних підозр стосовно особисто прем'єр-міністра.

У вівторок поліція безпеки Естонії висунула підозри в корупції партії Центру як юридичній особі, а також п'ятьом фізичним особам, зокрема генеральному секретарю партії Центру Михайлу Корбу, радникові міністра фінансів Керсті Крахт (EKRE), підприємцю Гіллару Тедеру (Hillar Teder), а також ще двом особам, імена яких поки що не розголошують.

Згідно з підозрою, бізнесмен Тедер і Корб домовилися минулого року, що Тедер пожертвує партії перед місцевими виборами близько EUR1 млн, у відповідь пов'язана з Тедером фірма Porto Franco отримає через створений міністерством економіки та комунікації фонд KredEx кредит у EUR40 млн.

У третьому кварталі минулого року підприємець Тедер здійснив два пожертвування партії Центру: 1 липня та 9 вересня - по EUR30 тис. Рада Kredex обговорила виділення кредиту Porto Franco на початку липня, а уряд схвалив цей кредит 3 вересня.

Тедера і Крахта також підозрюють в угоді про відмивання грошей, укладеній з метою приховання передачі хабара.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА