13:49 15.01.2021

Депутати пропонують законом закріпити обов'язкову пряму відеотрансляцію засідань місцевих рад, парламенту і комітетів

2 хв читати
Депутати пропонують законом закріпити обов'язкову пряму відеотрансляцію засідань місцевих рад, парламенту і комітетів

Група народних депутатів із різних фракцій зареєструвала у Верховній Раді законопроект щодо обов'язковості відеотрансляції засідань місцевих рад, Верховної Ради та комітетів.

Текст проекту закону №4582 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України" розміщено на сайті парламенту.

Як наголошується в пояснювальній записці, головною метою законопроекту є забезпечення громадянам можливості дивитися відеотрансляції засідань місцевих рад, ВР та її комітетів, зокрема в режимі реального часу.

Законопроект передбачає внесення змін до законів "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про комітети Верховної Ради України" та "Про регламент Верховної Ради України".

Закон "Про місцеве самоврядування в Україні" автори документа пропонують, зокрема, доповнити нормами про обов'язкову відеотрансляцію всіх пленарних засідань місцевих рад, а також про розміщення на офіційному сайті ради протоколів і відеозаписів засідань.

Окрім того, пропонується доповнити закон нормою про право присутніх на пленарних засіданнях і засіданнях постійних комісій місцевих рад здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в інтернеті або інших мережах передачі даних у такий спосіб, що не заважає проведенню засідань.

Згідно з текстом законопроекту, відповідні норми зможуть почати діяти через шість місяців після набуття ними чинності.

Водночас зміни до закону "Про комітети Верховної Ради України" передбачають, що комітети будуть зобов'язані здійснювати пряму відеотрансляцію своїх засідань і слухань, за винятком закритих, на своїх веб-сторінках на офіційному сайті ВР. При цьому відеозаписи відповідних трансляцій зберігатимуться і розміщуватимуться у вільному доступі на сайті парламенту безстроково.

Зміни до регламенту Ради передбачають обов'язкову відеотрансляцію в інтернеті пленарних засідань, засідань комітетів, а також парламентських і комітетських слухань (окрім закритих), а також розміщення на сайті парламенту відеозаписів цих засідань.

Як повідомлялося, в березні 2020 року перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук зареєстрував законопроект №3250, який пропонував на час заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, проводити засідання парламенту в режимі відеоконференцій. Однак законопроект на засіданні парламенту не розглядали.

Пізніше, на початку травня, перший віце-спікер у своєму блозі на сайті партії "Слуга народу" поінформував, що має намір розробити новий законопроект про можливість проводити засідання ВР у режимі відеоконференцій і ввести онлайн-голосування.

Крім того, 30 березня ВР ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про комітети Верховної Ради України" (№3277), згідно з яким засідання комітетів можуть відбуватися в режимі відеоконференції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА