07:01 17.01.2021

США та Іран повинні в екстреному порядку домовитися про повернення Вашингтона в СВПД - МЗС Франції

2 хв читати
США та Іран повинні в екстреному порядку домовитися про повернення Вашингтона в СВПД - МЗС Франції

З метою перешкоджання створенню Іраном ядерної зброї вкрай важливо, щоб Тегеран і Вашингтон повернулися до ядерної угоди 2015 року, заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

"Адміністрація Трампа вибрала те, що вона назвала кампанією максимального тиску на Іран. В результаті ця стратегія лише збільшила ризик і загрозу", - сказав Ле Дріан в інтерв'ю газеті Journal du Dimanche.

Дипломат наголосив: "Це повинно припинитися, оскільки Іран, і я кажу це чітко, знаходиться в процесі придбання ядерного (збройового - ІФ) потенціалу".

Водночас Ле Дріан заявив, що навіть якщо обидві сторони повернуться до угоди, цього буде недостатньо.

"Будуть потрібні жорсткі дискусії з приводу поширення балістичних ракет і дестабілізації Іраном ситуації у своїх сусідів в регіоні", - додав він.

Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, був прийнятий у липні 2015 року "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) і Іраном. У 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з іранської угоди. Рік по тому Іран почав поетапне скорочення своїх зобов'язань.

Євросоюз підтвердив свою тверду прихильність і незмінну підтримку СВПД, йдеться в заяві від імені ЄС глави європейської дипломатії Жозепа Борреля.

"СВПД є ключовим елементом глобальної архітектури ядерного нерозповсюдження і досягненням багатосторонньої дипломатії, одностайно схвалений Радою Безпеки ООН у резолюції 2231", - сказано в документі, поширеному раніше.

У заяві також висловлюється підтримка "інтенсивної дипломатії з метою сприяння поверненню США в СВПД і повернення Ірану до повного виконання плану".

"Ми вітаємо позитивні заяви обраного президента Байдена щодо СВПД і сподіваємося на співпрацю з новою адміністрацією США", - заявляють у Брюсселі.

Повернення США в іранську ядерну угоду недостатньо, Вашингтон повинен скасувати всі введені санкції проти Ірану, заявив раніше глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

"Присутність США в ядерній угоді корисна тільки в тому випадку, якщо вона приносить економічну вигоду Ірану", - сказав Заріф, якого цитують іранські ЗМІ.

"Американці, вийшовши з СВПД, відновили попередні санкції і ускладнили ситуацію новими. Таким чином, сьогодні вже недостатньо того, щоб США просто повернулися до угоди, вони повинні скасувати санкції", - наголосив міністр.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА