14:58 18.01.2021

Кремль продовжує ганебну практику наступу на права людини - МЗС України про затримання Навального

2 хв читати
Кремль продовжує ганебну практику наступу на права людини - МЗС України про затримання Навального

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що глибоко стурбовані затриманням російського опозиційного діяча Олексія Навального.

"Розцінюємо ситуацію навколо Навального як продовження Кремлем ганебної практики наступу на права людини та придушення свободи слова", - йдеться у коментарі МЗС України, оприлюдненому в понеділок.

У зовнішньополітичному відомстві України наголосили, що затримання та політично мотивоване переслідування політичних і громадських діячів, представників національних меншин, журналістів, яке системно практикує Кремль, суперечить міжнародним зобов'язанням РФ і відповідними угодами у сфері прав людини, учасником яких є Російська Федерація.

"Вимагаємо від російської влади звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема громадян України, які незаконно утримуються російською владою. Закликаємо також міжнародну спільноту вжити більш рішучих дій для засудження репресивних практик влади РФ", - зазначили в міністерстві.

Навального, який прибув 17 січня ввечері з Німеччини до РФ, затримали в аеропорту "Шереметьєво" співробітники відділу розшуку оперативного управління Федеральної служби виконання покарань одразу після проходження паспортного контролю. За даними ФСВП, подальший запобіжний захід затриманому визначить суд, а до рішення суду він перебуватиме під вартою.

Затримання Навального проводилося на підставі винесеної 29 грудня 2020 року постанови начальника УФСВП у Москві, відповідно до якої засуджений був оголошений у розшук за систематичні порушення умов випробувального терміну з приписом про вжиття заходів до його затримання при встановленні місцеперебування. Претензії до опозиціонера пов'язані з порушенням ним зобов'язань, накладених вироком у так званій справі ІВ Роше.

У Німеччині Навальний проходив лікування та реабілітацію протягом майже п'яти місяців. 20 серпня 2020 року йому стало зле у польоті з Томська до Москви, він був госпіталізований у комі до реанімації омської лікарні, а потім перевезений до клініки Charite у Берліні. Пізніше він сам, медики та влада ФРН заявили, що Навальний був отруєний нервовопаралітичною бойовою речовиною з групи "Новачок".

Російська влада відхиляє обвинувачення у причетності до інциденту з опозиціонером. У РФ триває дослідча перевірка, кримінальну справу поки що не порушували, оскільки правоохоронні органи РФ не бачать для цього підстав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА