19:13 20.01.2021

Екс-глава МЗС Клімкін: Майбутня адміністрація Байдена зацікавлена у спільній історії успіху з Україною

4 хв читати
Екс-глава МЗС Клімкін: Майбутня адміністрація Байдена зацікавлена у спільній історії успіху з Україною

Майбутня адміністрація президента США Джозефа Байдена зацікавлена у спільній історії успіху з Україною, вважає екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін (2014-2019 рр.)

"Я вважаю, що це унікальний шанс, оскільки Байден добре знає Україну. Адміністрація зацікавлена у спільній історії успіху, в тому, щоб ми могли краще боротися з російською агресією, вона бачить Росію одним із основних джерел небезпеки, тому я вважаю, що ці чотири роки реально мають стати сплеском у наших відносинах і в сенсі довіри, і в сенсі поглиблення співпраці за різними напрямами", - сказав Клімкін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що головна ціль України - це побудувати справжнє довірче партнерство та закласти основи для майбутнього союзництва.

"Наразі ми формально - стратегічні партнери, але багато що не працює, оскільки це питання довіри, це питання ставлення Сполучених Штатів, і зокрема, нової адміністрації, до того, що відбувається в Україні, це бажання нової адміністрації (я його відчуваю за своїми неофіційними контактами) побудувати історію загального успіху. Все це буде ключовими пріоритетами для нас", - пояснив Клімкін.

За словами екс-міністра, поступовий перехід до союзництва та історія загального успіху в перезавантаженні України відповідно до стандартів стійкої демократії та сталого верховенства права - це абсолютно ключові історії, які будуть фундаментальними на наступні чотири роки.

"І, звісно, протидія російській агресії. Це і сприяння з боку нової американської адміністрації, і допомога, включаючи військову допомогу, і ще низка напрямків, які дадуть змогу нам йти впевнено разом поки що з нашими партнерами, а в майбутньому, я сподіваюся, з нашими союзниками вперед", - зазначив Клімкін.

Коментуючи заяву Офісу президента України про створення "дорожньої карти" відносин України із США, екс-глава МЗС зазначив, що немає жодного сенсу готувати якісь "дорожні карти" до початку переговорів із майбутньою американською адміністрацією, з тими, кого затвердять найближчим часом.

"У Сенаті тривають слухання стосовно кандидатури майбутнього держсекретаря, глави Пентагону та інших. Партнерство в тому і полягає, що треба писати спільну історію успіху, тому я не бачу жодного сенсу в тому, щоб готувати якусь окрему історію. Тим більше, це ідеї не послідовності кроків, а ідея довіри до того, що ми реально хочемо йти вперед і це зробимо, тобто стратегія та політична воля. Я замість якихось речей щодо "дорожньої карти" просто сказав би: "Ось в цьому наша візія щодо подальшої протидії російській агресії, ось це наша стратегія, тут нам потрібна ваша допомога і у нас є політична воля це зробити". Це насправді складові, які я дав би майбутній адміністрації", - розповів Клімкін.

Водночас екс-міністр зазначив, що не впевнений у тому, що можливе повернення посади спеціального представника Держдепартаменту США з питань України це найкраща ідея.

"Можна технологічно це по-різному робити. Це можуть робити і чиновники Державного департаменту або Ради національної безпеки, або спільно. Тобто тут є багато різних форм. Я вважаю, що майбутня американська адміністрація буде дуже активною, зокрема в складному критичному діалозі з Росією. Тоні Блінкен (кандидат на посаду держсекретаря США - ІФ) вже сказав на слуханнях, що Росія - це одна з ключових фундаментальних загроз для Сполучених Штатів. Саме так це бачить нова американська адміністрація. І я вважаю, що тут важлива не технологія, а те, що нова адміністрація буде готова зробити разом із нами в сенсі протидії російській агресії, санкцій, допомоги нам", - пояснив він.

Екс-глава МЗС України додав, що обговорення теми про залучення США до переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі можна очікувати через місяць-два.

"Більше не треба, оскільки всі, кого наразі запропонував Джозеф Байден, є реально досвідченими людьми, дуже добре знають тему, мають мережу контактів. Тому щоб стартувати - це питання декількох місяців. Чи будуть саме формальні меседжі - це інше запитання, це вибиратиме нова адміністрація, залежно від своїх стратегій. Але, тим не менше, я вважаю, що процес переговорів із Росією розпочнеться досить швидко", - сказав він.

Коментуючи питання впровадження США санкцій проти декількох громадян України за втручання в американські вибори, Клімкін зазначив, що з самого початку, буквально коли ці санкції з'явилися, Україні треба було чітко заявити позицію.

"Я насправді здивований, що цієї чіткої однозначної позиції щодо санкцій, а не коментарів, із самого початку не було. Звісно, далі від нас американська адміністрація очікуватиме, щоб російські мережі впливу, як це названо у документі, до яких реально застосовані ці санкції, не були частиною української реальності. Тому одне - це чітка реакція, а другий момент - це послідовні дії, щоб російські мережі впливу не працювали в Україні, причому в будь-яких сенсах. Це один із маркерів нашої майбутньої взаємодії", - наголосив екс-глава МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА