20:27 20.01.2021

Україні треба зробити низку необхідних кроків, щоб звернути увагу адміністрації Байдена на двосторонній порядок денний - посол Чалий

4 хв читати
Україні треба зробити низку необхідних кроків, щоб звернути увагу адміністрації Байдена на двосторонній порядок денний - посол Чалий

Україні потрібно зробити низку необхідних заходів для того, щоб стратегічне партнерство України та США поглиблювалося, і щоб звернути увагу нової адміністрації на двосторонній порядок денний, вважає посол України в США (2015-2019 рр.) Валерій Чалий.

"Якщо говорити про Україну, то заяви вже були зроблені. При розгляді кандидатури Ентоні Блінкена на посаду державного секретаря, він саме сказав про те, що надаватиметься летальне оборонне озброєння для України, про що раніше говорив і Джозеф Байден. Тобто, співпраця між Україною та США у сфері безпеки та оборони поглиблюватиметься. Це хороший сигнал", - сказав Чалий у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

За його словами, можна очікувати продовження підтримки України у реформах, які дають можливість розвивати стратегічне партнерство з США та наближати Україну до стандартів євроатлантичної спільноти. Крім того, Чалий зазначив, що можна розраховувати на увагу Байдена до України, як країни, яка стримує російську агресію, є союзником США у гарантуванні безпеки в Європі.

"Але при цьому зовнішня політика все-таки не буде наразі ключовим напрямом діяльності Білого дому, тому що очевидно, що ключові питання (і про це вже сказав президент Джозеф Байден) - це внутрішні питання: протидія поширенню коронавірусу, здоров'я нації, допомога тим, хто опинився в економічно складних умовах, і надалі розвиток економіки. Це ключові питання для нової адміністрації на сьогодні", - пояснив Чалий.

Відповідаючи на запитання про те, як США можуть бути залучені до переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі та чи повернеться посада спецпредставника Держдепартаменту США з питань України, дипломат зазначив, що Сполучені Штати з початку російської агресії проти України були активним учасником різних форматів, і те, що США немає безпосередньо у "нормандському форматі" - це позиція інших учасників, а не України.

"Україна хотіла б бачити США у "нормандському форматі". Але на сьогодні є інші механізми, починаючи з ООН, Ради безпеки, НАТО, нашого двостороннього партнерства, де США дуже допомагають Україні. Я впевнений, що набагато важливіше, ніж будь-які посади, це понад $700 млн прямої щорічної підтримки США для України, для розвитку наших Збройних сил, для проведення реформ. Хоча, звісно, було б добре, щоб були фахівці, які займалися б саме українським напрямом. Ми знаємо, що такі люди будуть на високих посадах у Державному департаменті США, вони дуже добре знають Україну", - наголосив він.

Чалий зазначив, що наразі треба відновити контакти на найвищому рівні, і тут позиція української сторони має бути ініціативнішою та активнішою.

"Я зі свого досвіду зовнішньополітичного радника президента України і посла України в Сполучених Штатах можу сказати, що це треба було робити ще вчора. Справді, трохи дивує, що немає телефонної розмови між президентом України та Джозефом Байденом. Можливо, це станеться після інавгурації. Свого часу, як послу в США, мені вдалося організувати телефонне привітання від президента України переможцю виборів, а також одразу після інавгурації. Дзвінок президента України був одним із перших серед світових лідерів. Вважаю, що до цього потрібно прагнути і сьогодні. І це не просто символ, це перший серйозний сигнал про можливість швидкого поглиблення відносин", - додав він.

Дипломат також наголосив на необхідності підготовки візиту президента України до США.

"Але обов'язково із зустріччю у Білому домі, в Овальному кабінеті та з підготовкою "дорожньої карти" українсько-американського стратегічного партнерства, з якою президент України має приїхати до Вашингтона, щоб показати наші цілі, досягнуті результати, наміри і також почути стратегічного партнера, де наші інтереси збігаються і що ми можемо досягти разом", - наголосив Чалий.

За його словами, після цього дається доручення відповідним відомствам, які вже працюють на двосторонній основі, і насамперед Комісії стратегічного партнерства Україна-США, яка давно не засідала.

"Я сам був організатором і учасником засідання цієї комісії у Вашингтоні, є багато напрацювань, які на сьогодні можна продовжувати втілювати в життя. Тобто, потрібні зустрічі, потрібні прямо після інавгурації поїздки українських високопоставлених осіб, підготовка візиту, поїздки депутатів Верховної Ради, зустрічі з конгресменами, Конгресом нового скликання і в найближчі максимум три місяці - реалізація всіх цих планів. Вікно можливостей не настільки велике, і цим наразі займається багато інших країн світу", - зазначив він.

Чалий зазначив, що на сьогодні вже відомо, що у зовнішній політиці Байден дотримуватиметься традиційної ще з часів президента Барака Обами лінії Сполучених Штатів.

"Президент США Джозеф Байден скоректує дещо ізоляціоністську позицію його попередника Дональда Трампа. Гадаю, що перше, що він робитиме - це повертатиме назад ті угоди, з яких останнім часом США виходили, зокрема глобальну кліматичну угоду, великі торговельні союзи з країнами світу та відновлюватиме динаміку трансатлантичного партнерства", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА