18:43 21.01.2021

Президентство Байдена відкриває для України шанс зміцнити альянс із США та добитися отримання ПДЧ у НАТО - Порошенко

3 хв читати
Президентство Байдена відкриває для України шанс зміцнити альянс із США та добитися отримання ПДЧ у НАТО - Порошенко

Президент України має одним із перших поговорити з 46-м президентом США Джозефом Байденом, лідерство якого відкриває широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення суверенітету України, вважає лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко.

Як повідомляється на сайті "Євросолідарності", у своєму відеозверненні Порошенко заявив, що своїми каналами сприяє, щоб розмова між президентами України та США відбулася якнайшвидше. "Переконаний у необхідності здійснення візиту президента України до Вашингтона і зустрічі в Білому домі найближчим часом. Звичайно, усі ми будемо раді бачити Джо Байдена в Києві, як це часто бувало раніше. Президент України мав би одним із перших переговорити з Байденом телефоном", - підтвердив політик.

Порошенко назвав Байдена "щирим другом України", у чому він особисто переконався під час свого президентства, коли той як віце-президент відповідав за відносини з Україною. Він також назвав інавгурацію 46-го президента США "дуже важливим днем для світу, який вірить у спільні демократичні цінності, трансатлантичну єдність і солідарність, цінності миру і безпеки".

"Президентство Байдена відкриває для України нові і дуже широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення нашого суверенітету. Не маю жодних сумнівів, що новий лідер США буде надійним союзником України на цьому шляху. І маю обґрунтовану надію на те, що Вашингтон знайде можливість для залучення до роботи, яка вже ведеться на різних майданчиках і форматах, включно з нормандським", - сказав Порошенко.

Політик переконаний, що це шанс на зміцнення твердої трансатлантичної єдності і солідарності з Україною на засадах принципу "нічого про Україну без України", на повернення теми України до переліку пріоритетів світового порядку денного, на підтримку амбіцій України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. "Об'єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху до членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме", - сказав він.

Крім того, лідер "Євросолідарності" відзначив важливість зміцнення двостороннього альянсу у сфері безпеки між Україною та США. "Не втратити можливості отримати оборонне летальне озброєння, конче необхідне для стримування російського агресора", - закликав він.

За словами політика, Київ спільно з Вашингтоном має домагатися посилення санкцій проти РФ "як інструменту, який засвідчив свою здатність тримати агресора за столом переговорів та стримувати його від нових військових авантюр проти України".

"Усе ще сподіваюся, що влада не втратить той шанс, який відкрився перед Україною буквально вчора. Ще раз наголошую: чим можу, тим допоможу, бо йдеться про національні інтереси України. Відновлення і зміцнення стратегічного партнерства із США - головне зовнішньополітичне завдання для України цього року. Але треба розуміти, що нова американська адміністрація готова допомагати Україні настільки, наскільки українська влада готова продовжувати реформи, а не імітувати їх", - резюмував Порошенко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА