17:24 22.01.2021

Тихановська закликала ООН скликати засідання Радбезу, включивши Білорусь до порядку денного

2 хв читати
Тихановська закликала ООН скликати засідання Радбезу, включивши Білорусь до порядку денного

Екс-кандидат у президенти, лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала Організацію Об’єднаних Націй скликати засідання Ради Безпеки та включити Білорусь до порядку денного.

"Закликаю ООН скликати засідання Ради Безпеки та включити Білорусь до порядку денного, оскільки країна наближається до шестимісячної політичної кризи. Світ має звернути увагу на цю кризу, яка може перерости в щось гірше", - заявила Тихановська на онлайн-засіданні членів Ради Безпеки ООН за формулою Аррії в п'ятницю.

Вона також закликала ООН підтримати рекомендації доповіді Московського механізму ОБСЄ. "Це відкриє шлях до створення умов для політичного діалогу, який допоможе провести вільні та справедливі вибори", - вважає політик.

Тихановська попросила ООН "відкрито говорити про припинення насильства і свавілля у Білорусі, включно з цензурою ЗМІ, блокуванням веб-сайтів, відключенням інтернету та скасуванням акредитації журналістів".

За даними Білоруської асоціації журналістів, які навела Тихановська, у 2020 році незалежних журналістів затримували понад 470 разів, 97 журналістів зазнавали адміністративних арештів, 50 сайтів ЗМІ було заблоковано, а 15 журналістам наразі пред'явлено надумані обвинувачення.

"ЗМІ перебувають під тиском режиму, і це лише частина ширшої картини репресій у Білорусі: затримано понад 32 тис. людей, близько 900 підозрюваних у політично мотивованих кримінальних справах, 400 випадків катувань, про які повідомила ООН, вісім активістів загинули через насильство силовиків", - додала Тихановська.

На онлайн-засіданні виступив також член президії Координаційної ради, керівник народного актикризового управління Павло Латушко, який нагадав, що в Білорусі 189 людей вважаються політичними в'язнями.

"Мені та всім членам Координаційної ради зрозуміло, що репресії не припиняться без міжнародного втручання", - сказав він. Латушко підтримав пропозицію Тихановської включити Білорусь до порядку денного Радбезу ООН і попросив проаналізувати дії білоруської влади.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА