15:19 25.01.2021

Байден ризикує не отримати двопартійної підтримки свого пакета економічних стимулів - WSJ

4 хв читати
Байден ризикує не отримати двопартійної підтримки свого пакета економічних стимулів - WSJ

Погодження нових заходів підтримки американської економіки може стати першим випробуванням для президента США Джо Байдена, який намагається досягти двопартійної єдності у Вашингтоні, пише The Wall Street Journal.

У неділю під час телефонної розмови з головою Національної економічної ради Браяном Дізом і ще двома представниками Білого дому республіканці і деякі демократи висловили стурбованість щодо розміру пакета заходів вартістю $1,9 трлн, який був запропонований Джо Байденом.

Деякі законодавці хочуть ухвалити менший за обсягом пакет економічної допомоги, націлений на фінансування вакцинації від коронавірусу, до початку процесу імпічменту колишньому президенту країни Дональду Трампу в лютому.

План нового президента США передбачає прямі виплати у розмірі $1400 на людину порівняно з $600, схваленими у грудні. Пакет також включає допомогу у виплаті орендної плати, продовольчі талони та продовження збільшеної допомоги до кінця вересня, а також збільшення федеральних надбавок до $400 із $300 на людину.

"Видається передчасним розгляд пакета такого розміру та охоплення", - зазначила сенатор від Республіканської партії зі штату Мен Сьюзан Коллінз після телефонної розмови з представниками адміністрації.

Інші республіканці висловили аналогічні побоювання, зазначивши, що Конгрес у грудні ухвалив пакет обсягом приблизно $900 млрд після інших заходів економічної допомоги раніше у 2020 році.

Сенатор-демократ Джо Менчін висловив сумніви щодо розміру запропонованого пакета, назвавши його занадто великим і зазначивши, що він має завоювати підтримку фінансово відповідальних законодавців.

Прихильники плану Байдена серед демократів вважають, що пропозиція президента відповідає потребам системи охорони здоров'я та економіки, що перебуває в кризі через пандемію, жертвами якої в США стали понад 400 тис. осіб.

"План президента Байдена необхідний, щоб взяти вірус під контроль і запобігти затяжному збитку нашій економіці", - сказав сенатор-демократ Дік Дурбін.

Він зазначив, що "Сенат має об'єднатися на двопартійній основі та надати ресурси, необхідні американцям, щоб пережити пандемію й тривалі фінансові труднощі".

Законодавці заявили про згоду щодо необхідності швидко ухвалити додаткове фінансування вакцинації. Вони також висловили сподівання, що новий раунд прямих виплат буде більш адресним, щоб гарантувати отримання коштів американцями, які найбільше цього потребують.

"Додаткові прямі виплати, які пропонує президент, нечітко орієнтовані, - сказала Коллінз. - Це відзначили і деякі інші сенатори, і я сподіваюся, що адміністрація ще раз погляне на цей (пункт - ІФ)".

Члени Конгресу очікують, що двопартійна група продовжить працювати над більш адресним пакетом.

Раніше республіканці вже висловлювали побоювання щодо розміру пакета Байдена і включення до нього деяких не пов'язаних із пандемією положень, які давно просувають демократи, зокрема пункту про збільшення мінімального розміру оплати праці.

Сенатор-республіканець Мітт Ромні у неділю заявив в ефірі CNN, що він відкритий для переговорів із Білим домом. Водночас він зазначив, що важливо розуміти, що "ми не займаємо сотні мільярдів, або навіть трильйони доларів у Китаю на речі, які можуть не бути абсолютною необхідністю".

Глава адміністрації Джо Байдена Рон Клейн, у свою чергу, заявив в ефірі NBC, що він бачить ознаки двопартійної згоди щодо порядку денного нової адміністрації. Клейн, зокрема, зазначив, що Сенат швидко затвердив кандидатів Байдена на посади міністра оборони та директора Національної розвідки.

Однак переговори про новий пакет стимулів можуть затягнутися через процес винесення імпічменту Дональду Трампу. Як зазначає WSJ, законодавці можуть спробувати дійти згоди щодо заходів підтримки до початку процесу імпічменту.

Крім цього, сенаторам необхідно визначити порядок управління палатою, яка розділена порівну між двома партіями. Віце-президент Камала Гарріс має право голосу в разі рівного голосування, у результаті чого демократи отримують невелику перевагу в Сенаті.

Оскільки більшість законів мають отримати 60 голосів у Сенаті, для усунення процедурних перешкод Джо Байдена може знадобитися підтримка 10 сенаторів-республіканців. Однак у рамках процедури примирення деякі законопроекти, пов'язані з бюджетом, можуть бути ухвалені 50 голосами. Президенти Джордж Буш-молодший і Дональд Трамп використовували цю процедуру для ухвалення законів про зниження податків. Барак Обама частково покладався на примирення під час проведення реформи охорони здоров'я.

Рон Клейн не сказав, чи може Білий дім відмовитися від деяких пунктів пакета стимулів, щоб отримати підтримку республіканців. "Ми справді хочемо працювати з Конгресом, спілкуватися з членами обох партій, подивитися, що ми можемо зробити якнайшвидше", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА