16:44 25.01.2021

Політична частина переговорів щодо Донбасу можлива лише після повноцінного обміну полоненими - Асєєв

3 хв читати
Політична частина переговорів щодо Донбасу можлива лише після повноцінного обміну полоненими - Асєєв

Обмін утримуваними особами є одним із ключових кроків для переходу до політичної частини переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, вважає звільнений у рамках обміну утримуваними особами 29 грудня 2019 року журналіст Станіслав Асєєв.

"На мій погляд, виходом із цієї ситуації є прив'язка гуманітарного питання до політичного, а не навпаки, як наразі це відбувається. Тобто, ми маємо поставити питання, що обмін "всіх на всіх" має відбутися як обов'язкова умова для політичної частини обговорення", - заявив Асєєв під час круглого столу в понеділок.

За його словами, російські найманці мають намір передати українській стороні чотирьох жінок, яких тримають у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у яких є проблеми зі здоров'ям. Зробити це планується через народного депутата Віктора Медведчука.

"Насправді та ситуація, яку ми наразі обговорюватимемо безпосередньо із заручниками - вона не зовсім дивна для тих людей, які, ну, скажімо так, вже в цьому процесі більш-менш тривалий час. Справді, нам обіцяють, все ще обіцяють, оскільки за фактом цього ще не сталося, передачу цих людей українській стороні, віддати Україні цих людей, чотирьох жінок, хоча спочатку називалися інші цифри, хтось називав дев'ятьох, хтось називав 11 людей, зрештою нам сказали, що мають віддати саме чотирьох жінок", - сказав Асєєв.

Він також зазначив, що знайомий із обома: з одною особисто, з другою через спільних знайомих, із якими сидів у камері у бойовиків. "Наталія Стеценко - це справді наша заручниця. Я не говорив би, що це полонені, бо не військовополонені", - сказав Асєєв.

За його словами, у проукраїнськи налаштованих людей в окупованому Донецьку було своє співтовариство, завдяки чому вони підтримували стосунки. Другу жінку, яка включена до попереднього списку обміну, звуть Світлана Довгаль. "Я її не знав, але вона точно була в ізоляції, тобто, в цій спецв'язниці, сучасному концтаборі і її дуже суворо катували. Я це знаю, бо зі мною в камері сидів ще один в'язень, який досі перебуває у полоні, Павло Перевертайло. Він також був у підвалі, у карцері - в сусідній кімнаті з Довгаль", - розповів Асєєв.

Він зазначив, що в ув'язнених серйозні проблеми зі здоров'ям, однак, окупанти віддають їх для того, щоб вирішити свої політичні питання, оскільки весь процес обміну відбувається через Медведчука. "Розуміючи, що ці люди можуть, буквально, просто померти, тепер нам збираються їх невелику частину віддати, але використовуючи їх як заручників, щоб вирішити свої політичні завдання. Тому що віддають їх саме Медведчуку. Тобто, не офіційним представникам Тристоронньої контактної групи, а приватній особі, щоб мати політичні дивіденди", - наголосив Асєєв.

Як повідомлялося, українському омбудсмену Людмилі Денісовій 21 січня підтвердили два маршрути, за якими може відбутися процес однобічного передання на підконтрольну уряду територію громадян України, яких незаконно тримали на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Водночас омбудсмен наголосила, що кількість українців, яку планують передати, постійно змінюється.

У свою чергу прес-служба партії "Опозиційна платформа - За життя" на сайті розмістила звернення голови політради "ОПЗЖ", нардепа Віктора Медведчука до глави СБУ Івана Баканова з проханням "оформити йому дозвіл на перетин лінії розмежування в межах Донецької області (КПВВ "Майорське") і забезпечити йому прохід на територію ОРДО через КПВВ "Майорське". Також у листі Медведчук просить "забезпечити перехід на підконтрольну Україні територію через КПВВ "Майорське" переданих йому громадян України.

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук і МЗС України розцінили передання частини утримуваних громадян України Медведчуку як приватній особі порушенням міжнародних домовленостей на найвищому рівні.

Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш повідомив, що на засіданні ТКГ у четвер питання обміну утримуваними особами не порушували.

Пізніше Кравчук повідомив, що процес передання частини утримуваних громадян України Медведчуку зупинено, оскільки літак, який мав їх привезти, не вилетів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА