11:25 27.01.2021

"Голос" має намір зареєструвати в Раді проект постанови про скасування закону про референдум

4 хв читати
"Голос" має намір зареєструвати в Раді проект постанови про скасування закону про референдум

Фракція "Голос" планує зареєструвати у Верховній Раді проект постанови про скасування законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум, повідомила журналістам керівник партії "Голос", народний депутат Кіра Рудик.

"Абсолютно точно буде реєстрація різних постанов про скасування цього законопроекту (про референдум - ІФ) через його неконституційність, нелегітимність. Наразі різні фракції, зокрема й наша, готують такі постанови", - зазначила політик під час брифінгу в середу.

Водночас на уточнювальне запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна" вона відповіла, що фракція зареєструє відповідний проект постанови найближчим часом.

Згідно з регламентом, голова Ради підписує закон не пізніше ніж через п'ять днів від дня передання його на підпис.

У разі виявлення порушень законодавчої процедури, передбаченої регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування, народний депутат у дводенний термін може звернутися з заявою до голови Ради про внесення уточнень в ухвалений закон. При цьому народний депутат вносить проект постанови про скасування рішення Ради про ухвалення закону, постанови або іншого акта в цілому.

Голова Ради або його заступники направляють проект постанови на розгляд профільного комітету, який не пізніше ніж через три дні від дня його отримання готує висновок про доцільність його ухвалення або відхилення. Після цього Рада без голосування про внесення до порядку денного розглядає документ на пленарному засіданні.

Рішення про скасування результатів голосування за закон, постанову або інший акт у цілому ухвалюється більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Ради.

Як повідомлялося, 26 січня Верховна Рада підтримала законопроект №3612 "Про всеукраїнський референдум" у другому читанні та в цілому.

За документ проголосували 255 народних депутатів. У першому читанні президентський законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум було прийнято ще 18 червня 2020 року.

Згідно із законом, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції (Загальні основи; Вибори. Референдум; Внесення змін до Конституції України - ІФ), загальнодержавного значення, про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Не можуть також бути предметом всеукраїнського референдуму питання, які суперечать положенням Конституції України, загальноприйнятим принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у Загальній декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, протоколами до неї та питання, які скасовують або обмежують конституційні права та свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації.

Згідно із законопроектом, не можна виносити на всеукраїнський референдум питання податків, бюджету, амністії, а також проблеми або питання, віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Закон передбачає, що на всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

Всеукраїнський референдум не може проводитися одночасно з черговими і позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами.

Суб'єктами призначення всеукраїнського референдуму є президент України та Верховна Рада.

Так, всеукраїнський референдум із затвердження змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції призначає президент України. Всеукраїнський референдум про зміну території України призначає Верховна Рада. А всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошує президент своїм указом на вимогу щонайменше 3 млн громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення всеукраїнського референдуму зібрано щонайменше у двох третинах областей і щонайменше по 100 тис. підписів у кожній області.

Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі з предметів, передбачених пунктами 1, 3, 4 частини першої статті 3 цього закону (затвердження закону про внесення змін до розділу I, III, XIII Конституції; про зміну території України; про втрату чинності закону України або окремих його положень) не потребують затвердження будь-якого органу державної влади.

Водночас результати всеукраїнського референдуму за предметом, передбаченим п. 2 ч. 1 ст. 3 цього закону (питання загальнодержавного значення), є обов'язковими для розгляду та ухвалення рішення в порядку, визначеному Конституцією та законами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА