16:07 27.01.2021

Україна має порушувати питання про залучення США до "нормандського формату" - американський експерт

2 хв читати
Україна має порушувати питання про залучення США до "нормандського формату" - американський експерт

Україна має порушувати питання про залучення США до "нормандського формату" на рівні державного секретаря США, його заступника або радника з національної безпеки, переконаний виконавчий директор Пенн Байден Центру з дипломатії та глобальної взаємодії Майкл Карпентер.

"Особисто у мене є сумніви щодо користі посади спеціального представника. Я не вважаю, що цей інститут сприяв розвитку дипломатичних ініціатив у консультаціях із Москвою. Вважаю, що для України мало б більше сенсу в рамках нормандських зустрічей, наприклад, на рівні міністрів закордонних справ або їхніх заступників або на рівні радників з нацбезпеки порушувати питання залучення Сполучених Штатів до цього формату, але не в особі спецпредставника як додатка або спостерігача, а десь на рівні держсекретаря або його заступника, або радника з національної безпеки, який мав би своє місце за столом переговорів, щоб він не був відділений від інших учасників переговорів", - сказав Карпентер на онлайн-дискусії під час Київського безпекового форуму в середу.

За його словами, в цьому контексті вкрай важливо мати обізнаного, професійного і компетентного посла Сполучених Штатів в Україні. "Обмеження нашого впливу шляхом делегування дипломатичних функцій спеціальному представникові водночас, щоб посол займався тільки внутрішніми реформами, буде поганою послугою і суперечитиме тому, про що я говорив на початку, що це дві сторони однієї стратегічної медалі", - пояснив експерт.

Карпентер зазначив, що необхідне нове мислення щодо вирішення конфлікту в Україні.

"Процес застряг і роками залишається в глухому куті, розвитку майже немає. Але якщо говорити в ширшому, стратегічному сенсі, важливо визнати: те, що відбувається в рамках мінської дипломатії, нерозривно пов'язане з внутрішніми політичними процесами в Україні. І це необхідно усвідомити. Якщо ми хочемо досягти успіху в Мінських переговорах або в дипломатії щодо цього конфлікту, якщо вона має набути іншої форми, це все має бути синхронізовано з боротьбою проти корупції, боротьбою за реформи, об'єднанням зусиль політичних сил в Україні на підтримку демократичних інститутів і верховенства права", - додав він.

Експерт зазначив, що протягом декількох останніх років проросійська мережа політиків і бізнесменів в Україні стає все більш широкою і впливовою, і в медіа та економічній сфері, і в плані загальнополітичного впливу, і це значно ускладнює дипломатичні зусилля щодо Донбасу, оскільки зростання впливу проросійських сил на політику України ускладнює ведення переговорів із Кремлем з позиції сили.

"Я не можу сказати, що конкретно робитиме адміністрація Байдена в цьому плані, але на мою думку, Америці варто активніше брати участь у цьому дипломатичному процесі, це життєво важливо", - наголосив Карпентер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА