18:25 29.01.2021

Люблінський трикутник вітатиме залучення США до взаємодії з країнами Центральної Європи - Кулеба

3 хв читати
Люблінський трикутник вітатиме залучення США до взаємодії з країнами Центральної Європи - Кулеба

Країни-учасниці ініціативи "Люблінський трикутник" (Україна, Литва, Польща) вітають активізацію залучення США до взаємодії з країнами центральної Європи, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Окремо ми сьогодні обговорили тему взаємодії між Європою і новою адміністрацією Сполучених Штатів. Ми домовилися, що Люблінський трикутник вітатиме активніше залучення США до взаємодії з регіоном Центральної Європи. Вважаємо, що цей альянс, ця взаємна підтримка будуть важливим стабілізаційним чинником у нашій частині Європи й інструментом зміцнення демократії та процвітання", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу після першого засідання Люблінського трикутника в п'ятницю.

За його словами, глави МЗС також скоординували позиції в контексті підготовки саміту Східного партнерства. "Я поінформував колег про наше бачення цієї події, в нас позиції тут збігаються. І головне, що для мене важливо було, і для України, що наші колеги з Польщі та Литви підтримують диференційований підхід до трьох асоційованих з ЄС країн: України, Молдови та Грузії", - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що головний результат їхньої розмови - це досягнення розуміння з колегами й домовленість про те, що вони розвиватимуть Люблінський трикутник не лише як формат тристоронньої взаємодії, а і як важливе та впливове міжнародне об'єднання в Центральній Європі. "Я переконаний, що в нас вийде це зробити, і сьогодні ми вийшли саме на цю траєкторію розвитку не самим фактом заснування трикутника, а наповненням його діяльності конкретним змістом", - зазначив він.

Кулеба розповів, що вони разом із колегами обговорили низку тем, таких як протидія COVID-19 і вакцинація населення, протидія агресивній політиці РФ у Європі, російській агресії проти України, а також спільні дії в рамках Люблінського трикутника для протидії гібридним загрозам і дезінформації, джерелом якої є РФ. "У цій сфері ми хочемо налагодити взаємодію не лише між урядами, а й також між визнаними експертами та науковцями", - пояснив міністр.

Крім того, Кулеба докладно поінформував колег про Кримську платформу, підготовку до установчого саміту.

Він зазначив, що глави МЗС України домовилися, що питання спільної історичної спадщини, яка підкреслює спільні досягнення з часів Люблінської унії, спільні перемоги над ворогами стануть предметом уваги. "Ми сприятимемо дослідженням у цій сфері, сприятимемо святкуванню відповідних дат. Люблінський трикутник має свою спільну історію, і ми нею пишатимемося і всіляко її популяризуватимемо", - наголосив Кулеба.

Міністр додав, що запропонував, щоб у рамках історичного напряму сторони приділили увагу внеску кримських татар у розвиток України, Польщі й Литви, висвітленню культурних зв'язків, які існували між польським, українським та литовським народами. "Це також буде наш внесок у піднесення кримськотатарської культури, у з'ясування її повномасштабної ролі в історії наших країн", - пояснив він.

Глави МЗС наголосили на важливій ролі молодіжних контактів і обмінів і домовилися працювати над створенням молодіжної громадської платформи, яка об'єднає молодь з України, Литви та Польщі.

Крім того, Кулеба презентував логотип Люблінського трикутника, затверджений міністрами під час засідання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА