12:35 01.02.2021

Посол Франції: "нормандський формат" не досяг усіх своїх цілей, але, принаймні, він існує

3 хв читати
Посол Франції: "нормандський формат" не досяг усіх своїх цілей, але, принаймні, він існує

Наразі "нормандський формат" – єдиний, який працює, успішний, і хоча він не досяг усіх своїх цілей, але, принаймні, він існує, заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

"У цьому питанні в нас дуже прагматичний підхід. Ми намагаємося дотримуватися цього правила: "не лагодьте те, що не зламано". Наразі "нормандський формат" – єдиний, який працює, успішний. Він не досяг усіх своїх цілей, але, принаймні, він існує. Він функціонує, наприклад, 22 січня мала відбутися зустріч дипломатичних радників формату, хоча її було відкладено через трагічну пожежу в Харкові. Рік тому в Парижі ми залишилися задоволені досягнутими результатами", - сказав де Понсен в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, іноді надто багато уваги приділяється формату, а не змісту.

"Відсутність результатів (я згоден з цим) - питання не формату. Якщо ви зміните формат, це не обов'язково означає, що ви отримаєте кращі результати. Кращі результати будуть тому, що буде прогрес в упевненості та політичній волі до миру й досягнення цілей. Це не питання формату. Якщо ви зламаєте градусник, це не допоможе уникнути спеки", - зазначив посол.

Де Понсен наголосив, що між главами чотирьох держав і чотирма радниками існує довіра, вони дуже добре знають одне одного.

"Пан Андрій Єрмак, глава Офісу президента України, бере дуже активну участь, і разом вони досягли результатів. Припинення вогню - найважливіше. Було життєво важливо зупинити вбивства. Обмін полоненими був іще одним дуже важливим результатом. Звісно, для одного року цього мало, але, принаймні, є хороші та важливі результати. Звичайно, якщо є кращі ідеї, ми відкриті для обговорення. Проте необхідно довести, що він буде кращий, ніж наявний "нормандський формат", - додав він.

Також посол висловив занепокоєння відсутністю в "деяких учасників "нормандської четвірки" політичної волі до виконання домовленостей лідерів у Парижі, зазначивши, що Україна свій внесок у цей процес зробила.

"Ми занепокоєні. Ми бачимо, що в деяких учасників немає політичної волі йти далі. Але у нас є перемир'я. Ми бачимо, що Україна зробила свій внесок, наприклад, якщо подивитися на відкриття пунктів пропуску. Я був у Щасті. Україна зробила свою домашню роботу, але з іншого боку немає взаємності, тому вони ще не відкриті, й це розчарування", - заявив де Понсен.

Також посол Франції зазначив, що новий саміт лідерів "нормандської четвірки" може відбутися лише тоді, коли для цього буде достатньо матеріалу, проте наразі ситуація не дозволяє цього зробити.

"Я не хочу робити припущення в цьому питанні. Наша точка зору полягає в тому, що ми скличемо новий саміт, якщо для цього буде достатньо матеріалу. Наразі ми не вважаємо, що ситуація дозволяє це. Мій президент цілком готовий брати участь у новому саміті, немає абсолютно жодних проблем, він уже багато часу присвятив "нормандському формату" й готовий робити більше", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА