07:51 02.02.2021

Кулеба: Є всі підстави передбачати, що США будуть активнішими в спробах врегулювати конфлікт на Донбасі

2 хв читати
Кулеба: Є всі підстави передбачати, що США будуть активнішими в спробах врегулювати конфлікт на Донбасі

Є всі підстави передбачати, що США будуть ще активнішими у підтримці України проти агресії РФ, спробах врегулювати конфлікт і на Донбасі, і в питанні незаконної окупації Криму, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ні для кого не буде секретом, що з 2014 року США брали активну участь у підтримці України проти російської агресії, і в спробах врегулювати конфлікт і на Донбасі, і в питанні незаконної окупації Криму. Тому я маю всі підстави відчувати і передбачати, що США будуть ще активнішими на цьому треку, але в якому саме форматі це буде відбуватись – це питання переговорів", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV у понеділок.

Водночас Кулеба наголосив, що питання про участь США в нормандському форматі може бути змінено тільки консенсусом.

"Що стосується повноцінної участі США у Нормандському форматі, то давайте пам’ятати, що є одна людина в цьому форматі, яку така участь точно не зробить щасливою – це президент Російської Федерації. А формат не розширюється бажаннями лише окремих учасників. Він може бути змінений лише консенсусом", - пояснив глава МЗС України.

Кулеба зазначив, що жодних офіційних переговорів про отримання Україною статусу особливого союзника США поза НАТО не ведеться.

"Ця тема є предметом жвавих дискусій у соцмережах і на різних експертних форумах. Україна має чітку мету, і ця мета - повноцінне членство в НАТО, на шляху до цього членства треба отримати План дій щодо членства, тому треба рухатися цим шляхом. Ми не відкидаємо можливості будь-яких інших статусів і форматів, якщо вони дійсно мають додаткову вартість, а займатися фетишизацією різних статусів, просто "дайте черговий статус" - це зайве", - пояснив він.

Одночасно глава МЗС України зазначив, що Україна, Грузія і Молдова просуваються на шляху до потрійного союзу в Чорноморському регіоні.

"Стосовно ідеї про потрійний союз в Чорноморському регіоні, я сьогодні сказав державному секретарю (США Тоні Блінкену - ІФ), що США можуть розраховувати на Україну, як надійного партнера саме в Чорноморському регіоні та Центральній Європі, це наш простір існування, це ті місця, де ми можемо робити реальний внесок. І, запевняю вас, що і Україна, і Грузія, і Молдова вже активно рухаються в тому напрямку. Більше поки не скажу, коли буде результат - всі дізнаються", - розповів міністр.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА