20:21 02.02.2021

МЗС України отримало від Китаю ноту у зв'язку з упровадженням санкцій проти китайських акціонерів "Мотор Січі"

3 хв читати
МЗС України отримало від Китаю ноту у зв'язку з упровадженням санкцій проти китайських акціонерів "Мотор Січі"

Міністерство закордонних справ України отримало від Китаю ноту у зв'язку з упровадженням Україною санкцій проти китайських акціонерів "Мотор Січі", повідомив спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Справді, МЗС України отримало ноту від китайської сторони щодо ситуації навколо "Мотор Січі". Нота є конфіденційним дипломатичним листуванням, тому її зміст розголошувати не можемо. Міністерство поінформувало державні органи, які займаються цією справою, про документ", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він наголосив, що українська сторона залишається налаштованою на вирішення всіх питань, що перебувають на порядку денному відносин України та Китаю.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) 29 січня запровадив санкції стосовно громадянина Китаю Ван Цзіня і пов'язаних з ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидва - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) та Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), що намагаються останніми роками реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор Січ", які внесені до санкційного списку України.

Згідно з рішенням РНБО та указом президента України Володимира Зеленського від 28 січня 2021 року №29, запроваджені на три роки санкції передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України. Серед інших обмежень - запобігання виведенню капіталів за межі України, повна заборона здійснення операцій із цінними паперами, емітентами яких вони є, заборона на купівлю підприємств в Україні. У переліку санкцій також заборона на збільшення розміру статутного капіталу господарських товариства, в яких підсанкційні особи володіють 10% і більше, та анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів або угод.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушували під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня 2020 року.

Окрім цього, Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінторгівлі США на початку січня 2021 року додало китайську компанію Skyrizon до списку "військових кінцевих користувачів" (MEU), співпраця з якими потребує додаткових дозволів. "Skyrizon - китайська державна компанія, і її прагнення купувати і впроваджувати іноземні військові технології є серйозною загрозою національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США", - наводили в релізі Мінторгівлі США слова міністр Вілбура Роса (Wilbur Ross).

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу.

Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА