07:38 09.02.2021

Лідери сенату США досягли угоди стосовно процесу імпічменту Трампу

3 хв читати
Лідери сенату США досягли угоди стосовно процесу імпічменту Трампу

Керівництво сенату США оголосило в понеділок, що вони дійшли згоди у межах процесу імпічменту колишнього президента Дональда Трампа, який почнеться у вівторок.

"До відома сенату, лідер республіканців (Мітч Макконнелл - ІФ) і я, консультуючись як з менеджерами палати представників, так і з адвокатами колишнього президента Трампа, погодилися на двопартійну резолюцію, яка регулює структуру і терміни майбутнього судового процесу", - заявив лідер сенатської більшості Чарльз Шумер.

"Усі сторони домовилися про структуру, яка забезпечить справедливий і чесний сенатський процес імпічменту колишнього президента", - зазначив він.

Згідно з досягнутими домовленостями, процес над Трампом відкриється 9 лютого чотиригодинними дебатами щодо конституційності процесу імпічменту щодо екс-президента. Після чого відбудеться голосування. Найімовірніше, спроба оголосити судовий процес неконституційним не увінчається успіхом. Наприкінці минулого місяця сенатор-республіканець Ренд Пол вже ініціював голосування з даного питання. Тоді 55 сенаторів визнали імпічмент законним, а 45 - протизаконним. При цьому тільки п'ять республіканців висловилися за законність імпічменту.

Якщо голосування не оголосить процес імпічменту неконституційним, то в середу він продовжиться. Менеджери з імпічменту палати представників і команда Трампа матимуть по 16 годин протягом двох днів кожен, щоб надати свої доводи Сенату.

Після виступів обох команд, відбудеться засідання, на якому сенатори зможуть поставити свої запитання. У сенаторів буде на це чотири години. У попередніх судових процесах у сенаторів було два дні на питання і відповіді.

Крім того, залишається можливість виклику свідків. Раніше менеджери з імпічменту палати представників запросили Трампа надати свідчення під присягою, але його адвокати відхилили цю пропозицію. Поки невідомо чи спробують вони викликати інших свідків.

Також на прохання адвоката Трампа Девіда Шоена процес буде припинено в суботу і його відновлять удень у неділю.

Якщо обидві сторони домовляться не викликати свідків, то є шанс, що процес щодо імпічменту Трампу закінчиться до початку наступного тижня.

Американські ЗМІ зазначають, що даний процес повинен бути швидшим на відміну від проведених раніше. Так, наприклад, у попередньому процесі щодо імпічменту Трампу кожна сторона отримала по 24 години для надання своїх доводів.

Суд відбудеться майже через п'ять тижнів після нападу на Капітолій 6 січня.

Тоді прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, в результаті заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. Конгресмени в Капітолії на той момент займалися затвердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Джо Байден. Засідання Конгресу було перервано, частину конгресменів евакуйовано. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

Перед штурмом Капітолію Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли почалися заворушення - просив їх розійтися по домівках. Однак і така поведінка не влаштувала політичних опонентів колишнього президента, які заявили, що той недостатньо рішуче засудив дії учасників заворушень і не вжив достатніх заходів для відновлення контролю над ситуацією в районі Капітолію.

У січні більшість членів палати представників США схвалила резолюцію про оголошення імпічменту Трампу, після чого це питання перейшло на розгляд сенату - верхньої палати Конгресу.

Тим часом, шансів на те, що сенат у лютому підтримає рішення палати представників оголосити Трампу імпічмент невисокі: для цього потрібна згода двох третин сенаторів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА