08:32 09.02.2021

Сенат США приступає до розгляду питання про оголошення імпічменту Трампу

5 хв читати
Сенат США приступає до розгляду питання про оголошення імпічменту Трампу

Сенат США у вівторок приступає до процесу, за підсумками якого визначить, чи слід оголошувати імпічмент колишньому президенту США Дональду Трампу.

Розгляд зосередиться на єдиному пункті обвинувачення - "підбурювання до заколоту": Трампа обвинувачують у закликах до безладів в Капітолії, що сталися 6 січня, коли Конгрес затверджував перемогу Джо Байдена на президентських виборах 2020 року.

Скільки точно за часом триватиме цей процес поки неясно. Жодна зі сторін не хоче затягувати його. Демократи націлені на те, щоб швидше закінчити цей процес - протягом тижня або двох, щоб потім повернутися до затвердження запропонованих Байденом кандидатур на різні посади і до розгляду законопроектів.

Деталі проведення процедур у межах судового процесу, як і раніше, обговорюються лідерами верхньої палати американського конгресу. Зокрема, сенатори визначають тривалість виступів і часу, відведеного для запитань.

Під час судового процесу в сенаті як прокурори виступлять "менеджери імпічменту" від палати представників США, яких вибрала спікер палати Ненсі Пелосі. До команди, що захищає Трампа на слуханнях щодо імпічменту, увійдуть відомі юристи Брюс Кастор і Девід Шоен.

Раніше "менеджери" палати представників попросили Трампа надати свідчення на процесі щодо імпічменту, який відбудеться в Сенаті США. Однак радник Трампа Джейсон Міллер заявив, що колишній президент США не виступатиме на засіданнях у сенаті.

Трамп з початку свого президентського терміну вже вдруге проходить через процедуру імпічменту. У лютому минулого року американські сенатори не стали визнавати Трампа винним у зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Американські ЗМІ пояснюють, що нинішня процедура імпічменту щодо Трампа має важливе значення не дивлячись на те, що він вже є колишнім президентом. Це пов'язано з тим, що сенатори в разі рішення про імпічмент потім можуть провести голосування, яке позбавить Трампа можливості знову балотуватися в президенти.

Тим часом, як показує недавнє опитування Associated Press спільно з організацією досліджень громадської думки NORC, думки американців з питання імпічменту Трампу розділилися. Так, близько 47% респондентів висловилися за імпічмент, який не дозволить Трампу в майбутньому займати керівну посаду, зокрема, пост президента. Ще 40% вважають, що Сенат не повинен проголосувати за імпічмент, а 12% не змогли відповісти.

Майже дві третини американців вважають, що Трамп несе хоча б якусь відповідальність за те, що група протестувальників увірвалася в Капітолій 6 січня. Третина респондентів заявила, що він або взагалі не несе відповідальності за це, або "зовсім трохи".

6 січня прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, внаслідок заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. Конгресмени в Капітолії на той момент займалися затвердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Байден. Засідання Конгресу було перервано, частину конгресменів евакуйовано. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

Перед штурмом Капітолію Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли почалися заворушення - просив їх розійтися по домівках. Однак і така поведінка не влаштувала політичних опонентів колишнього президента, які заявили, що той недостатньо рішуче засудив дії учасників заворушень і не вжив достатніх заходів для відновлення контролю над ситуацією в районі Капітолію.

Тема імпічменту ускладнюється політичним контекстом, в яких пройдуть слухання. За повідомленнями ЗМІ, в Республіканській партії усвідомили, що, незважаючи на всі перипетії, Трамп як і раніше дуже популярний серед республіканського електорату. У такій ситуації імпічмент або навіть виключення з партії могло б спровокувати кризу, причому не стільки для Трампа, скільки для політиків-республіканців. Наприклад, за останні тижні спостерігачі активно обговорюють, як зміниться світ американської політики, якщо Трамп завдасть удар по традиційній для США двопартійній системі і створить власну, сильну, політичну партію. Опитування показують, що більшість виборців, які голосують за республіканців, були б готові перейти в такому випадку в партію Трампа.

На роздуми наштовхували і слова Трампа, сказані під час його короткого останнього публічного виступу як глави держави. Тоді Трамп сказав, що "ми повернемося, так чи інакше". Частина експертів інтерпретували ці слова як натяк на те, що Трамп дійсно думає про створення своєї партії.

Також з'ясувалося, що політики-республіканці не у Вашингтоні, а в провінції, як і раніше, підтримують Трампа і його ідеали. У Вашингтоні ж ситуація складніша: деякі члени палати представників від Республіканської партії проголосували за імпічмент. Однак лідер республіканської меншості в палаті Кевін Маккарті, після деяких коливань, не відвернувся від колишнього президента. Він не став, на відміну від інших колег, жорстко засуджувати Трампа за події 6 січня. Більше того, недавно Маккарті провів зустріч із Трампом, щоб домовитися про те, як вони будуть взаємодіяти на проміжних виборах до конгресу, які відбудуться через два роки. На них республіканці отримають шанс повернути собі більшість мінімум в одній з палат. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, зі свого боку, навпаки - активно критикував колишнього главу держави і навіть натякав на те, що не гарантує, що буде голосувати проти імпічменту.

У підсумку, сенатори, швидше за все, не будуть затверджувати імпічмент Трампу. Своєрідним лакмусовим папірцем стало голосування наприкінці січня, на ньому Сенат США не став визнавати неконституційною спробу оголосити імпічмент Трампу. На голосуванні 55 сенаторів визнали імпічмент законним, а 45 - протизаконним. При цьому тільки п'ять республіканців висловилися за законність імпічменту.

Такий результат показує, що шансів на те, що сенат у лютому підтримає рішення палати представників оголосити Трампу імпічмент невисокі: для цього потрібна згода двох третин сенаторів.

Сам Трамп після відходу з Білого дому не проводив публічних виступів, американські соцмережі заблокували його акаунти, вважаючи його публікації небезпечними для суспільства. Колишній президент після відходу від влади живе у своїй резиденції у Флориді і залишає її тільки для гри в гольф. Проте, на думку ЗМІ США, він як і раніше багато в чому контролює те, що відбувається в Республіканській партії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА