17:05 09.02.2021

Боррель підтвердив можливість обговорення нових санкцій стосовно РФ на рівні ЄС

3 хв читати
Боррель підтвердив можливість обговорення нових санкцій стосовно РФ на рівні ЄС

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що його нещодавній візит до Росії не розвіяв його побоювань, а навпаки - додав тривоги.

"У мене не було ілюзій перед цією поїздкою. Проте тепер, після її завершення, я ще більше занепокоєний", - сказав він, виступаючи у вівторок у Європарламенті.

За його словами, він не побачив у Москви готовності покращувати відносини з ЄС. "У тому, що стосується відносин із Росією, ми наразі є на роздоріжжі", - додав Боррель.

Він заявив у вівторок, що наступні кроки стосовно Росії слід визначити консенсусом усіх країн-членів союзу, зазначивши при цьому, що можливість запровадження санкцій також обговорюватимуть.

"Передусім ми обговоримо це на зустрічі глав МЗС країн ЄС, яка відбудеться 22 лютого, і на засіданні Європейської ради в березні. Ми представимо шляхи для просування вперед, і країни-члени повинні будуть вирішувати про наступні кроки", - сказав він.

При цьому Боррель зазначив: "Так, санкції обговорюватимуть".

Раніше, коментуючи свій візит до Москви, Боррель написав у своєму блозі, що Росія та ЄС все далі відходять одне від одного і що союзу доведеться думати над тим, як чинити далі.

"Моя зустріч із міністром Лавровим (главою МЗС РФ Сергієм Лавровим) вказала на те, що Європа і Росія віддаляються одна від одної. Здається, Росія дедалі більше відділяє себе від Європи", - написав він у неділю у своєму блозі за підсумками поїздки до Москви.

"Мій візит до Москви виявив, що Росія не хоче використовувати можливість для конструктивнішого діалогу з ЄС. Це викликає жаль, і ми вимушені подумати про наслідки", - продовжив Боррель.

"Ми обговоримо ці проблеми з моїми колегами - міністрами закордонних справ країн ЄС. Як і завжди, рішення щодо наступних кроків буде за державами-членами. І так, ці кроки можуть включати і санкції. І для цього у нас також є опція завдяки нещодавно схваленому санкційному режиму ЄС, пов'язаному з правами людини", - зазначив він.

"Природа виклику, перед яким ми стоїмо, зрозуміла. Закриватися за стінами і кричати на інших, виходячи з безпеки становища - це не сприятиме більшій безпеці в ЄС. І це не той шлях, який бачу я, будучи першим дипломатом ЄС", - заявив голова європейської дипломатії.

За його словами, "якщо ми хочемо, щоб завтра світ був безпечніший, нам слід діяти рішучіше сьогодні, і бути готовими ризикувати".

"Ми є на роздоріжжі. Стратегічний вибір, який ми робимо зараз, визначить динаміку міжнародних сил у XXI столітті, й особливо в тому, яку модель ми оберемо - більшої співпраці чи більшої поляризації, модель, що ґрунтується на закритому чи вільнішому суспільстві", - наголосив Боррель.

Високий представник ЄС у закордонних справах відвідав Москву 4-6 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА