11:14 11.02.2021

Європарламент закликає Київ відновити повноцінні інституції для боротьби з корупцією

2 хв читати
Європарламент закликає Київ відновити повноцінні інституції для боротьби з корупцією

Європейський парламент закликає владу України якнайшвидше відновити повноцінно наявні інституції для боротьби з корупцією, забезпечивши при цьому їхню незалежність.

Про це йдеться в розділі "Юстиція, свобода та безпека" резолюції щодо виконання Україною Угоди про асоціацію, проголосованої Європейським парламентом у рамках пленарного засідання. Доповідачем виступив депутат від групи Європейської народної партії Міхаель Галер (Німеччина).

"Досягнення відчутних результатів у боротьбі з корупцією є надзвичайно важливим для підтримки процесу реформ, а також для поліпшення ділового клімату та залучення прямих іноземних інвестицій", - впевнені в ЄП.

У зв'язку з цим у ЄП висловили стурбованість у зв'язку з рішенням Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року, яким було створено правову прогалину в українській антикорупційної архітектурі та значною мірою було ослаблено Національне антикорупційне бюро України.

ЄП "висловлює крайню стурбованість щодо явних спроб корисливих груп підірвати досягнення країни у боротьбі з корупцією та у проведенні демократичних реформ, зокрема, шляхом повторного захоплення політичної влади деякими українськими олігархами, що призвело до послаблення орієнтованої на реформи більшості у Верховній Раді, що також ілюструється труднощами під час заповнення законодавчої прогалини, яка залишився після спірної постанови Конституційного Суду; настійно закликає всіх політичних діячів підтвердити свою прихильність реформам, які мають вирішальне значення для зміцнення верховенства права, викорінення корупції та досягнення більшого добробуту населення України", - йдеться у документі.

"ЄП закликає українську владу діяти якнайшвидше з метою відновлення повноцінно діючої, ефективної та всебічної інституційної архітектури для боротьби з корупцією. Відзначає важливість забезпечення незалежності Вищого антикорупційного суду та інших антикорупційних установ", - наголошується в резолюції.

Водночас у ЄП висловили задоволення роботою Національного антикорупційного бюро України і висловили жаль щодо спроб нападу та підриву антикорупційних інституцій із боку депутатів Верховної Ради, зокрема, спроб звільнити з посади директора НАБУ.

У ЄП вітають проект Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки та висловили сподівання, що Верховна Рада України найближчим часом ухвалить вищезазначену комплексну стратегію.

Крім того, у ЄП висловили стурбованість у зв'язку зі здійсненням "систематичного політичного тиску" на главу Національного банку України та закликали українську владу утримуватися від політичного тиску на незалежні економічні інститути та органи виконавчої влади.

Крім того, ЄП закликав Україну ратифікувати Римський статут Міжнародного Кримінального Суду та Стамбульську конвенцію щодо запобігання та протидії насильству проти жінок і домашньому насильству.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА