12:39 11.02.2021

У ГУАМ відзначили необхідність нового підходу до проблеми територіальних конфліктів

3 хв читати
У ГУАМ відзначили необхідність нового підходу до проблеми територіальних конфліктів

 Платформа ГУАМ ("Організація за демократію та економічний розвиток" за участю Грузії, України, Азербайджану та Молдови) може стати майданчиком для просування проблеми територіальних конфліктів у міжнародний порядок денний, повідомляє прес-служби апарату Верховної Ради за підсумками 13-ї сесії Парламентської Асамблеї ГУАМ у режимі відеоконференції.

"Платформа ГУАМ може стати майданчиком для просування проблеми територіальних конфліктів на міжнародному порядку денному. Потрібне перезавантаження, новий, конструктивний підхід до висвітлення та озвучення цієї нагальної проблеми. Це, на думку парламентаріїв, допоможе попередити ескалацію вже наявних конфліктів, зосередити зусилля на їх вирішенні та не допустити розгортання нових війн", - йдеться у повідомленні.

За словами генерального секретаря ГУАМ Алтая Ефендієва, 13-та сесія ПА ГУАМ є перехідною, оскільки повноваження головування передаються від Азербайджану Грузії.

Він наголосив, що одна з головних цілей подальшої роботи ГУАМ - створення вільної економічної зони між членами організації та розвиток транспортного співробітництва - створення транспортного коридору в рамках регіону.

Генеральний секретар закликав членів ГУАМ зосередитися на співпраці та координації з такими міжнародними структурами, як ОБСЄ, НАТО, що необхідно для просування ГУАМ на світовій арені і як основного інструменту забезпечення стабільності та безпеки в регіоні, і важливого члена в системі регіонального парламентаризму.

Голова Постійної делегації Верховної Ради у ПА ГУАМ Святослав Юраш (фракція "Слуга народу") відзначив важливість членства України в ГУАМ і різних міжнародних структурах та інститутах.

"Україна готова до спілкування із усіма членами організації та готує пропозиції співробітництва до майбутньої Асамблеї у Тбілісі та до Балтійської Асамблеї", - сказав Юраш.

Народний депутат нагадав, що на 12-й сесії парламентської асамблеї в Києві у 2019 році було порушено питання про створення Центру кібербезпеки.

"Ми змогли надати своє бачення, конкретну кількість організацій, які нас підтримують. Зв'язок, який склався між нашими державами, дуже важливий для тих структур та інститутів, які перебувають поза групою, і це створює певний простір для транспортування та вільного обміну товарами. Необхідно залучати організації, які певним чином пов’язані з ГУАМ, які хотіли би тісно працювати з ГУАМ, і забезпечення безпеки, з цієї точки зору, дуже важливе", - зазначив Юраш.

Під час засідання учасники 13-ї сесії ПА ГУАМ розглянули питання співпраці держав-членів ГУАМ в умовах нових глобальних викликів: протидія пандемії COVID-19, її соціальних і економічних наслідків; стан і перспективи вирішення конфліктів на території держав-членів ГУАМ, нові напрями співпраці, а також розвиток міжпарламентської взаємодії, співробітництво ПА ГУАМ із Балтійською Асамблеєю, просування ключових економічних проектів ГУАМ.

У роботі сесії взяли участь представники парламентських делегацій держав-членів ГУАМ - Грузії, України, Азербайджану, Молдови, а також гості - Президент Балтійської асамблеї, Генеральний секретар ПАЧЕС та Генеральний секретар Парламентської Асамблеї тюркомовних держав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА