09:54 22.02.2021

США не мають наміру послабляти санкційний режим стосовно Ірану до переговорів

2 хв читати
США не мають наміру послабляти санкційний режим стосовно Ірану до переговорів

Сполучені Штати не планують вдаватися до якихось додаткових дій у відповідь на тиск з боку Ірану до початку переговорів з Тегераном і учасниками угоди з іранської ядерної проблеми про повернення до іранської ядерної угоди 2015 року, заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

"Немає ніякого плану, що стосується додаткових кроків щодо Ірану до початку "дипломатичної розмови", - сказала вона журналістам на борту президентського літака, який перевозив Джо Байдена до Мічигану.

Напередодні Вашингтон дав згоду на зустріч усіх підписантів ядерної угоди за іранською ядерною програмою. Над організацією неофіційної зустрічі з усіма учасниками іранської угоди працює Європейський Союз.

Псакі зазначила: "Європейці запросили і нас ... це просто запрошення до розмови, дипломатичної розмови. Нам не потрібні додаткові адміністративні кроки, щоб брати участь у цій розмові".

Тегеран і Вашингтон розходяться в думках стосовно того, хто має зробити перший крок до відродження угоди. Іран говорить, що Сполучені Штати повинні спочатку скасувати санкції колишнього президента Дональда Трампа, тоді як Вашингтон вважає, що Тегеран повинен спочатку повернутися до дотримання угоди.

Напередодні високопоставлений представник Держдепартаменту США на брифінгу в четвер повідомив, що Сполучені Штати згодні, що для досягнення домовленостей щодо дотримання всіма сторонами умов СВПД необхідно визначитися з послідовністю дій.

Дипломат додав: "Точка зору президента, точка зору держсекретаря в тому, що ми готові говорити про всі ці речі, але давайте обговоримо їх, опрацюємо їх разом, визначимо, що треба буде зробити нам, і що - їм".

"Тож у цьому сенсі нічого не виключено. Ми хочемо сісти й подивитися, що ми могли б зробити разом, разом з іншими членами "шестірки" (п'ять постійних членів РБ ООН і ФРН, що підписали угоду - ІФ)", - зазначив представник Держдепу.

Офіційний представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде напередодні у своєму Twitter нагадав Заходу, що США, вийшовши з угоди, "більше не є членом СВПД, і єдиний спосіб отримати членство у СВПД - це зняти санкції".

Глава МЗС Ірану Джавад Зариф зазначив, що Вашингтон зобов'язаний без нових умов скасувати антиіранські санкції, відновлені за колишньої адміністрації США, і лише потім Тегеран повернеться до повного дотримання умов СВПД.

"США визнали, що вимоги держсекретаря США Майка Помпео переглянути резолюцію 2231 (РБ ООН - ІФ) не має законної сили. Ми згодні з цим. Відповідно до резолюції 2231 США в обов'язковому порядку і справді скасовують усі санкції, знову впроваджені або озвучені Трампом", - написав міністр у Twitter.

"Тоді ми негайно дамо зворотний хід усім коригувальним заходам (щодо СВПД - ІФ)", - додав він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА