14:15 22.02.2021

ЄС рекомендує відкласти обрання нових членів ВРП з'їздом суддів до прийняття реформи - посол

2 хв читати
ЄС рекомендує відкласти обрання нових членів ВРП з'їздом суддів до прийняття реформи - посол

Європейський Союз рекомендує відкласти обрання нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП) на з'їзді суддів до прийняття реформи ВРП, зазначає голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Викликає жаль той факт, що органи, які призначають ВРП, як-от з'їзд суддів, беруться за призначення своїх членів ВРП, не чекаючи на вдосконалення процедури відбору ВРП. Призначення членів ВРП за старими процедурами суперечило б духу важливої реформи, яку взяла на себе українська влада. Тому ми рекомендуємо відкласти призначення членів ВРП доти, доки не буде створено нову нормативно-правову базу, включно з Етичною комісію", - сказав Маасікас "Судебно-юридической газете" в понеділок.

Посол зазначив, що зобов'язаннями України в рамках макрофінансової допомоги ЄС є створення Етичної комісії з міжнародною участю, яка матиме повноваження здійснювати разову оцінку доброчесності та етики членів Вищої ради правосуддя та рекомендувати їх до звільнення органам, що обирають (призначають), у тих випадках, коли було встановлено, що члени ВРП не відповідають стандартам, і створити резерв попередньо відібраних кандидатів, з яких органи, що обирають (що призначають) членів Вищої ради правосуддя, висуватимуть свої кандидатури.

"Здійснити реформу Вищої ради правосуддя також наполегливо рекомендувала Венеціанська комісія, яка є найбільш авторитетним консультативним органом у Європі з питань верховенства права, а також МВФ і група підтримки послів G7 в Україні. Зокрема, залучення міжнародних експертів із високим рівнем доброчесності та професійного досвіду до процесу відбору нових членів Вищої ради правосуддя дало б змогу підвищити довіру суспільства до цього надзвичайно важливого органу суддівського управління і до судової системи загалом, що дуже необхідно в Україні", - зазначив він.

Маасікас також наголосив, що направлення законопроекту президента України про реформу ВРП до Венеціанської комісії не було рекомендацією партнерів України й уповільнить процес реформи.

"Я також хотів би зазначити, що запитувати ще один висновок Венеціанської комісії на цьому етапі з того ж питання реформи Вищої ради правосуддя, тоді як Венеціанська комісія лише нещодавно, кілька місяців тому, надала висновок з керівними принципами, не рекомендовано, і це надмірно уповільнить процес реформи", - сказав він.

Голова представництва ЄС зазначив, що реформа ВРП украй потрібна, і висловив сподівання, що це почуття невідкладності поділяють і українські партнери. "Ми готові надати всю необхідну підтримку цій реформі для досягнення кінцевих результатів у вигляді підвищення доброчесності, професіоналізму та суспільної довіри до української судової системи", - заявив Маасікас.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА