11:11 24.02.2021

Харківська міськрада припинила повноваження Кернеса у зв'язку з його смертю

2 хв читати
Харківська міськрада припинила повноваження Кернеса у зв'язку з його смертю

Харківська міська рада на сесії в середу ухвалила рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Геннадія Кернеса.

"Узяти до відома факт смерті харківського міського голови Кернеса Геннадія Адольфовича 16 грудня 2020 року, у зв'язку з чим вважати достроково припиненими з дня смерті повноваження харківського міського голови", - йдеться в рішенні.

У документі також зазначено, що копію рішення секретар міськради Ігор Терехов має направити до Верховної Ради.

Як повідомлялося, 27 січня парламентський комітет з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив звернутися до Харківської міської ради з метою отримання її рішення про дострокове припинення повноважень мера Харкова Геннадія Кернеса у зв'язку з його смертю, що дозволить розпочати процедуру призначення позачергових виборів міського голови.

"Я пропоную звернутися до Харківської міської ради, щоб вони надали нам відповідне рішення, передбачене статтею 79 закону "Про місцеве самоврядування", а далі орієнтуватися за ситуацією", - зазначила заступник голови комітету Аліна Загоруйко, оголошуючи рішення комітету.

Стаття 79 закону "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачає вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови, серед яких і смерть мера. При цьому в законі акцентується на тому, що його повноваження припиняються з дня ухвалення відповідною радою рішення, яка бере до відома зазначений факт.

Загоруйко звернула увагу, що "до Верховної Ради надійшло клопотання секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова про призначення позачергових виборів мера, а самого рішення немає".

"Для дотримання юридичної чистоти та юридичної процедури ми зобов'язані дочекатися рішення Харківської міської ради... і вже лише на підставі клопотання та наявного рішення ми зможемо повноцінно перейти до розгляду цього питання", - наголосила парламентарій.

Як повідомлялося, 16 грудня міський голова Харкова Геннадій Кернес помер на 62-му році життя у берлінській клініці "Шаріте", де проходив лікування після ускладнень від COVID-19.

Кернес уперше був обраний міським головою Харкова в 2010 році. У 2015 році він переобрався на цю посаду, вигравши вибори в першому турі. 4 листопада 2020 року Харківська міська територіальна виборча комісія знову визнала Кернеса обраним міським головою. Він набрав найбільшу кількість голосів виборців, що взяли участь у виборах, - за нього проголосували 60,34% виборців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА