13:42 26.02.2021

На саміті "Кримської платформи" 23 серпня планується затвердження "Кримської хартії" з кодифікацією політики невизнання дій РФ - Джапарова

2 хв читати
На саміті "Кримської платформи" 23 серпня планується затвердження "Кримської хартії" з кодифікацією політики невизнання дій РФ - Джапарова

На саміті "Кримської платформи" 23 серпня, який збере світових лідерів, планується затвердження документа "Кримська хартія", що засуджує політику Російської Федерації стосовно Автономної Республіки Крим, заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

"Ключовою подією, яка запустить "Кримську платформу", стане саміт 23 серпня. Ухвалюватиметься великий документ політичного характеру - "Кримська хартія", який фактично зафіксує політику тиску, засудження злочинів Російської Федерації. Це буде кодифікацією політики невизнання дій Росії", - заявила Джапарова під час телемарафону до Дня спротиву окупації АРК на телеканалі "Дім" у п'ятницю, 26 лютого.

За її словами, президент Латвії Егілс Левітс уже прийняв запрошення взяти участь у саміті.

"Президент (України Володимир Зеленський - ІФ) підписав велику кількість запрошень своїм візаві в інших країнах. Тільки-тільки почали роздавати ці запрошення, тому наразі не можу дати фідбек. Наприклад, президент Латвії вже погодився приїхати на цей саміт. Ми очікуємо високого представництва цього дня", - зазначила заступник міністра.

Вона нагадала, що "сім років в Україні тривали тільки дискусії та заяви, які мали спорадичний характер". Тому "для України було принциповим систематизувати й дати вектор розвитку всім наявним ініціативам щодо Криму, а також привнести нові", зазначила перша заступниця глави МЗС.

"Кінцева мета для нас - деокупація Криму", - наголосила Джапарова.

Вона додала, що "мети деокупації Криму неможливо буде досягти, якщо не підтримувати цю тематику і у внутрішньоукраїнському порядку денному, і на міжнародній арені". В самій структурі "Кримської платформи", за її словами, передбачено широке представництво й участь і парламенту, громадських асоціацій та експертів.

У свою чергу постійний представник президента в АРК Крим Антон Кориневич вважає, що однією з найважливіших цілей "Кримської платформи" є розмова з міжнародними партнерами в широкому контексті. "Не секрет, що на міжнародних майданчиках ми говоримо про Крим здебільшого щодо порушення прав людини. Ми розуміємо всю важливість цього питання, але "Кримська платформа" має охоплювати й інші питання - екологію, культуру, безпеку, а також питання санкцій, питання Чорноморського басейну та політику невизнання. Ми сподіваємося, що весь цей широкий спектр питань стане доступним для нас і для обговорення на "Кримській платформі", - сказав він.

Кориневич додав, що "з міжнародними партнерами потрібно розмовляти не в контексті окупації Криму, а в контексті спротиву окупації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА