19:43 02.03.2021

Аваков: У Зеленського знайшлася політична воля зайняти однозначну позицію щодо нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок"

3 хв читати
Аваков: У Зеленського знайшлася політична воля зайняти однозначну позицію щодо нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок"

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що санкції, введені на засіданні Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) 19 лютого обґрунтовані відповідними документами, низка кримінальних проваджень стосовно нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН) є у розслідуванні поліції.

"Те, що надано, мене переконало. Щодо цієї ж труби є кілька кримінальних проваджень, які перебувають і у нас, зокрема...Рішенням Рівненського обласного суду було визначено, що ця труба не належить Україні, і її забрали ... І вона тепер не належить Україні. Тепер уявіть: усі ці роки цією трубою користувалися ці товариші, величезна кількість справ так чи інакше отримували відсіч у судовій системі, оскільки з того боку було багато грошей і багато політичного і додаткового інтересу", - розповів Аваков в ефірі програми "У гостях у Гордона" у вівторок.

"А тепер у Зеленського знайшлася воля і він сказав - а давайте це зупинимо", - наголосив міністр внутрішніх справ.

За словами Авакова, глава держави "не вагався - він, як тільки ознайомився з фактами, сказав - це кошмар".

Як повідомлялося, 19 лютого Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН), що проходить територією України, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Також правоохоронним органам поставлено завдання з'ясувати обставини, за яких державна власність опинилася в приватних руках.

Українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

У лютому 2021 року Служба безпеки України повідомила, що спільно з НАБУ задокументовано протиправні дії експерта, який сприяв виведенню з державної власності стратегічного об'єкта нафтогазової інфраструктури.

У НАБУ уточнили, що підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів "Самара - Західний напрямок" за державою.

Як пояснили в НАБУ, відповідний магістральний трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Водночас через висновки експерта в 2015 році Госпсуд Рівненської області скасував це рішення нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП", визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" за ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Деякі ЗМІ називали політика та бізнесмена Віктора Медведучка одним із бенефіціарів СЗН. Водночас партія "Опозиційна платформа - за життя" заявила, що Медведчук і члени його родини не були і не є причетні до нафтопродуктопроводу.

У 2019 році виручка "Прикарпатзахідтранс" становила 253,9 млн грн, у 2018 - 319,5 млн грн, у 2017 - 262 млн грн.

"Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, що призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема до Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Джерело:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА