19:42 05.03.2021

США можуть вивести з глухого кута переговори щодо припинення війни на Донбасі - рекомендації американських дипломатів і аналітиків Байдену

4 хв читати
США можуть вивести з глухого кута переговори щодо припинення війни на Донбасі - рекомендації американських дипломатів і аналітиків Байдену

Вивести з глухого кута переговори щодо вирішення конфлікту на Донбасі можуть США, вважають авторитетні американські дипломати й аналітики, котрі працювали в Україні, Росії та НАТО.

Формат участі та відповідні рекомендації оприлюднено у п'ятницю в розробленій для адміністрації нового президента США Джо Байдена стратегії "Байден і Україна".

Авторами роботи стали колишній заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишні посли в Україні Джон Гербст і Вільям Тейлор, головний аналітик Євразійського центру Атлантичної ради Андерс Аслунд, колишній помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії Деніел Фрід і заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради Мелінда Гарінг.

"Будучи сповненим рішучості підірвати демократичний експеримент України та заблокувати шлях Києва до євроатлантичної інтеграції, Путін може, як і раніше, вірити, що час на його боці. Щоб вийти з глухого кута й домогтися припинення конфлікту шляхом переговорів, потрібне сильне і стійке лідерство США", - вважають автори документа.

Вони зазначили, що "дипломатичні зусилля щодо припинення війни на Донбасі зазнали невдачі".

"Зеленський, який балотувався як кандидат миру, доклав рішучих зусиль для просування переговорів щодо врегулювання на основі Мінських угод 2014-2015 років, але справи не покращилися. Якщо справи не зрушаться з мертвої точки, Донбас ризикує перетворитися на перманентну безвихідну ситуацію, яка продовжить протидіяти зусиллям України з побудови процвітаючого, демократичного суспільства, що прагне стати невід'ємною частиною євроатлантичної спільноти", - прогнозують автори.

У зв'язку з цим було проаналізовано п'ять шляхів можливої участі США у вирішенні ситуації. Першим зазначено приєднання до "нормандського формату".

"Це може допомогти оживити цей процес і спонукати Москву серйозно ставитися до виконання Мінських домовленостей. Це дасть Байдену можливість безпосередньо взаємодіяти на самітах "нормандського формату", демонструючи рішучість США домагатися результатів. Є одна перешкода - всі члени "нормандського формату", включно з Росією, мають погодитися, щоб додати США", - йдеться в документі.

Другим варіантом названо створення "будапештського формату" на основі українських пропозицій.

"Будапештський формат" передбачає участь країн, які підписали Будапештський меморандум у грудні 1994 року, коли США, Росія і Велика Британія запевнили Україну в безпеці в обмін на відмову від ядерної зброї.

"Але Росія може заперечувати проти будь-якого розширення початкової групи Нормандії, і Німеччина та Франція теж мають застереження", - зазначається в рекомендації.

Третім варіантом названо двосторонню участь.

"Узяти на себе провідну роль у дипломатії шляхом двосторонньої взаємодії з Росією на високому рівні, як це було за часів адміністрації Обами, погоджуючи свої позиції з Францією, Німеччиною і Україною", - пропонують автори.

Четвертим названо призначення спеціального посередника або високого рівня чиновника для переговорів.

"Спеціальний посланець символізував би прихильність США, але цього може не знадобитися, якщо державний секретар і/або один із його заступників був би готовий узятися за це портфоліо на постійній основі. Спеціальний посланець міг бути залучений пізніше, якщо в переговорах розпочнеться прогрес. Головне, щоб в американських співрозмовників був високий статус, щоб говорити за президента і секретаря констатувати під час взаємодії з російськими лідерами", - вважають автори.

У п'ятій пропозиції поєднано все вищезазначене.

"Ці варіанти не виключають один одного. Навіть якщо США приєднаються до "нормандського формату", пряма взаємодія з Росією буде потрібна, щоб вирішувати суперечливі питання. Політично Путін може з більшою імовірністю піти на угоду, якщо процес підкреслить статус Росії великої держави разом зі США", - зазначають аналітики.

Вони констатують, що "доки агресію Москви не буде повернено назад - спочатку на Донбасі, а в довгостроковій перспективі - й у Криму, буде складно відновити конструктивні відносини між Заходом і Росією і поновити повагу Москви до міжнародного порядку, що базується на правилах".

"Справедливе рішення на Донбасі має стати лакмусовим папірцем для будь-яких зусиль щодо поліпшення відносин із Москвою. Сполучені Штати та їхні європейські союзники з 2014 року об'єдналися в підтримці санкцій проти Росії та підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, незважаючи на події, які призвели до першого імпічменту Трампа в 2019 році. Але ця єдність може зруйнуватися найближчими роками, оскільки Путін прагне цього, щоб розділити трансатлантичне співтовариство, а Київ продовжує відкочуватися від своїх внутрішніх реформ", - вважають автори.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА