19:53 05.03.2021

Президент США Байден повинен налагодити із Зеленським прямі і довірчі відносини - рекомендації американських аналітиків і дипломатів

3 хв читати
Президент США Байден повинен налагодити із Зеленським прямі і довірчі відносини - рекомендації американських аналітиків і дипломатів

Президент США Джо Байден повинен налагодити прямі і довірчі відносини з президентом України Володимиром Зеленським, щоб повернутися до нормальних відносин між країнами, вважають експерти.

Така рекомендація міститься у розробленій для адміністрації нового президента США Джо Байдена стратегії "Байден і Україна", оприлюдненій у п'ятницю.

Авторами роботи стали колишній заступник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу, колишні посли в Україні Джон Гербст та Вільям Тейлор, головний аналітик Євразійського центру Атлантичної ради Андерс Аслунд, колишній помічник держсекретаря з питань Європи і Євразії Деніел Фрід і заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради Мелінда Гарінг.

"Насамперед має відбутися створення прямих довірчих відносин між Байденом і Зеленським після спроб Трампа використовувати відносини США з Україною для його власної політичної вигоди. Не дивлячись на дії Трампа і подальший процес імпічменту, Сполучені Штати продовжували надавати двопартійну підтримку Україні, що свідчить про її важливі інтереси і мудрість лідерів Конгресу. Проте, цей досвід покинув команду Зеленського через серйозні побоювання з приводу відносин з Вашингтоном і її іміджу серед громадськості США", - зазначено в документі.

Автори вважають, що на повернення до нормальних американо-українських відносин "неминуче буде потрібен час" з приходом нового адміністративного складу Державного департаменту.

Разом із тим, у рекомендаціях зазначається, що держсекретар США Ентоні Блінкен вже зателефонував міністру закордонних справ Дмитру Кулебі і "важливо, щоб Байден, віце-президент США Камала Гарріс і радник з питань безпеки Джейк Салліван вступили в контакт з їх українськими колегами, наголосивши на зобов'язаннях тісно співпрацювати з Україною".

"Головною метою політики США з 2014 року є надання допомоги Україні задля захисту її територіальної цілісності і суверенітету перед обличчям кремлівської агресії і допомогти Україні провести реформи, необхідні для того, щоб стати нацією законів зі зростаючою і процвітаючою економікою. Команда Байдена має унікальну кваліфікацію для успішного досягнення цих цілей", - впевнені аналітики.

Крім того, вони зазначають, що безпосередньо сам Байден, будучи віце-президентом, був практичним розробником політики щодо України.

"Тепер, будучи президентом, на це у нього не буде часу, але він повинен зв'язатися із Зеленським, спочатку телефоном, а потім під час швидкої зустрічі. Встановлення взаєморозуміння між президентами сприятиме веденню політичних переговорів на більш низьких рівнях і збільшить вплив США в Києві", - йдеться в рекомендаціях,

На їхню думку, необхідно якомога швидше призначити посла в Україну і працювати з Конгресом для збільшення Києву військової допомоги на суму до 0,5 млрд доларів на рік.

"Призначити посла якомога швидше. Швидко назвати сильну кандидатуру, що користується довірою Байдена і Блінкена, як новий посол США в Україні та працювати над його швидким узгодженням в Сенаті і відправкою в Україну", - йдеться в документі.

"Назвіть спеціального посланника або наділіть старшого чиновника відповідними повноваженнями, щоб приєднатися до нормандського формату або для консультацій з чотирма сторонами", - закликають автори.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА