16:38 10.03.2021

Експерти, політики та дипломати з США та України презентували 12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства між двома державами

6 хв читати
Експерти, політики та дипломати з США та України презентували 12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства між двома державами

На Київському безпековому форумі, організованому фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" в середу, презентували 12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства США та України.

У документі під назвою "12 пунктів стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною" зазначається, що прихід президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена та нової американської адміністрації відкриває можливість поглибити стратегічне партнерство й зобов'язання між Сполученими Штатами та Україною, а також просувати інтереси обох держав.

"Ми, американські та українські політики і дипломати, колишні чиновники, експерти та громадські діячі, настійно закликаємо уряди обох країн розробити амбітний та всеосяжний порядок денний, який поглибить наші стратегічні відносини.

"Цей порядок денний має просувати взаємні інтереси, сприяти зміцненню безпеки та стабільності в Центральній і Східній Європі, сприяти подальшій інтеграції України в ЄС і вступу до НАТО, а також окреслювати та визначати пріоритети трансформаційних демократичних реформ, необхідних для повноцінного розвитку економіки України та прогресу її трансатлантичного руху", - йдеться в заяві.

У документі зазначено, що в основі американсько-українських відносин незмінно має залишатися взаємна відданість зміцненню демократичних цінностей.

"Це передбачає посилення демократії та верховенства права, свободи особистості, свободи слова, повної незалежності судової системи та антикорупційних органів, більшої прозорості та підзвітності дій влади і відкритого управління, незалежності ЗМІ та активного громадянського суспільства. Солідарність і конкретні дії із просування цих цінностей потрібні для зміцнення взаємної довіри, здійснення демократичних прагнень українців та забезпечення єдиної підстави для співпраці обох країн", - вважають експерти.

Вони наголошують, що Сполучені Штати та Україна мають діяти разом для відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, а також стримування подальшої агресії Росії.

"Це передбачає розширення нашого стратегічного партнерства та оборонного співробітництва і пошук Сполученими Штатами нових можливостей для збільшення оборонної допомоги з метою посилення здатності України стримувати наступ Росії. Це означає продовження надання летальної оборонної допомоги та посилення ВМС. Інші сфери можливого військового співробітництва включають розвиток сил спеціальних операцій, протиповітряної та прибережної оборони", - наголошується у документі.

Його підписанти вважають, що Сполучені Штати Америки та Україна мають підтримувати тісний діалог, щоб збільшити для Кремля ціну триваючої російської агресії проти України. Сполучені Штати також мають вести з цього питання тісні консультації з Європою, зокрема щодо посилення санкцій.

Вони вважають, що такі переговори, як і переговори з Росією щодо України, мають ґрунтуватися на принципі "нічого про Україну без України".

"Ведучи консультації з Україною та її європейськими партнерами, адміністрації Джозефа Байдена варто вивчити можливості активнішого залучення на вищому рівні з боку США до переговорного процесу, який наразі проводять канцлер Німеччини та президент Франції, щоб вивести ситуацію з глухого кута та сприяти справжньому завершенню конфлікту на Донбасі, виведенню всіх російських і керованих Росією сил та відновленню повного суверенітету України над Донбасом", - йдеться у документі.

Експерти зазначили, що Сполучені Штати та Україна також мають вести консультації з політичних, дипломатичних та економічних кроків, необхідних для повернення Криму до України.

"Вони мають працювати разом над міжнародним дотриманням принципу "Крим - це Україна" і збереженням санкцій, ухвалених проти Росії за незаконне захоплення півострова. Ми вітаємо зусилля уряду України зі створення "Кримської платформи" як ініціативи, яка зберігатиме тему окупованого Криму на міжнародному порядку денному і нагадуватиме людям, включаючи Росію, що в очах міжнародної спільноти Крим залишається українським", - йдеться у документі.

Крім того, підписанти документа вважають, що Сполучені Штати та Україна мають вести консультації щодо кроків для зміцнення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні, зокрема за підтримки НАТО та європейських партнерів.

"Сполучені Штати разом із союзниками з НАТО мають продовжувати регулярне розміщення повітряних, сухопутних і морських сил у регіоні, де сходяться Росія, Європа, Близький Схід, Балкани та Кавказ", - зазначають експерти.

Наголошується також, що за останні роки Сполучені Штати та Україна стали об'єктами російського політичного втручання, дезінформаційних кампаній і кібератак.

"Вони мають обмінюватися набутим досвідом і ділитися передовими практиками боротьби з цими та іншими формами російської гібридної війни", - наголошується в рекомендаціях.

Наголошується, що трубопровід "Північний потік-2", у разі завершення, поставить під загрозу Євроатлантичну єдність і позбавить Україну значних доходів із транзиту.

"Сполучені Штати та Україна мають консультуватися, у який спосіб формувати та підтримувати єдність трансатлантичної позиції проти завершення трубопроводу, а також щодо дій, які може здійснити Росія щодо України, щоб скасувати санкції проти "Північного потоку-2". Водночас Україна має провести серйозні реформи, щоб підвищити енергоефективність і викорінити корупцію в цьому та інших секторах", - йдеться в заяві.

Експерти зазначають, що Сполучені Штати та Україна мають співпрацювати для просування інтеграції України в НАТО і досягнення кінцевої цілі Києва - членства в НАТО.

"США мають твердо дотримуватися політики "відкритих дверей" НАТО і надавати Києву поради, у який спосіб краще підготуватися до членства, завіреного лідерами НАТО на саміті у Бухаресті у 2008 році. Україна має взяти на себе зобов'язання провести необхідні реформи та практичні кроки, які приведуть її військові та інші структури безпеки та оборони у відповідність до стандартів та норм НАТО", - повідомляється в документі.

Наголошується, що членство України в НАТО зміцнить Північноатлантичний Альянс, сприятиме історичному об'єднанню Європи та створить передумови для трансформації відносин із Росією.

Наголошується також, що оновлене американсько-українське партнерство пов'язане з готовністю української влади швидко здійснювати трансформаційні демократичні реформи і активно діяти для захисту та зміцнення незалежності таких ключових інститутів, як Національне антикорупційне бюро та інші.

"Для потужної антикорупційної роботи потрібні ефективні реформи прокуратури та судової системи. Україна також має зробити незворотними вже досягнуті значні реформи, зокрема у сферах ринку землі, приватизації державних підприємств, незалежності Національного Банку України, децентралізації, прозорості фіскальної та бюджетної політик на додаток до реформ у газовому секторі, реформи системи державних закупівель та у справі прозорості активів і доходів державних службовців та парламентаріїв", - йдеться у документі.

Також важливі кроки для усунення надмірного впливу олігархів, встановлення верховенства права зі справедливими економічними нормами та практиками для великого, середнього, малого та іноземного бізнесу, а також для посилення інституційної спроможності Української держави - все це має вирішальне значення для поліпшення життя українських громадян, вважають експерти.

Вони додали, що Україна має гарантувати захист права власності для всіх українських та іноземних інвесторів.

"У той час як українській владі варто невідкладно зосередитися на проведенні реформ, розглядаючи їх як завдання невідкладного порядку, Сполучені Штати в координації з міжнародними фінансовими установами, Європейським Союзом та партнерами з "Великої сімки" мають продовжити супровід і підтримку, щоб допомогти Україні побудувати сучасну демократичну економіку, повністю сумісну зі стандартами та нормами Європейського Союзу. У цьому сенсі чітку дорожню карту складають Копенгагенські критерії ЄС. Така допомога має прямо залежати від проведення ефективних реформ", - йдеться в документі.

З американської сторони його підписали Френсіс Фукуяма, екс-заступник Генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу, колишні посли США в Україні Джон Гербст, Марі Йованович, Стівен Пайфер, Роман Попадюк, Вільям Тейлор, а також члени Конгресу Сполучених Штатів, високопоставлені дипломати та відомі експерти.

Серед українських підписантів звернення - голова Київського безпекового форуму та прем'єр-міністр України у 2014-2016 роках Арсеній Яценюк, заступник голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, співголова Львівського безпекового форуму і заступник голови Верховної Ради України у 2014-2019 роках Оксана Сироїд, колишні секретарі РНБО України Володимир Горбулін, Олександр Турчинов і Андрій Парубій, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, громадські діячі Йосиф Зісельс і Мирослав Маринович, дипломати Володимир Огризко, Данило Лубківський, Валерій Чалий, Костянтин Єлісєєв, Володимир Василенко, Юрій Щербак, Олег Шамшур, Олександр Моцик, Володимир Хандогій, Роман Безсмертний, а також народні депутати з фракцій "Слуга народу", "Європейська Солідарність", "Голос" і "Батьківщина".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА