20:07 10.03.2021

РФ підтримує проросійські сили в Україні, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом

2 хв читати
РФ підтримує проросійські сили в Україні, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом

Реінтеграція окупованого Донбасу в Україну на умовах, продиктованих Кремлем, є неприйнятною для української влади. Проте російська сторона продовжує грати на затягування часу, очікуючи, що невирішений конфлікт рано чи пізно змусить керівництво України піти на поступки, йдеться в шостій щорічній доповіді Служби зовнішньої розвідки Естонії "Міжнародна безпека і Естонія".

У документі, витяги з якого опубліковані на сайті Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України в середу, наголошується, що РФ допомагає українським політичним силам, "що воліють тяжіти до Москви та чинять опір обраному Україною європейському шляху".

"Росія всебічно підтримує проросійські сили в українському політикумі, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом та вирішення конфлікту на Сході України на продиктованих Росією умовах … Під час підготовки до місцевих виборів в Україні російське керівництво ще більше збільшило прихильність до політиків з лав ОПЗЖ. Давній знайомий президента Путіна, український олігарх та член парламенту Віктор Медведчук є частим гостем у глави РФ… Після таких візитів ключовий сигнал громадськості – декларування нероздільної долі та тісних зв’язків України й Росії", - зазначають в естонській розвідці.

У документі наголошується, що "реальність на окупованих територіях східної України визначається окупаційною владою, яка може відновити військовий тиск на Україну в будь-який момент за допомогою збройних формувань, що керуються і оснащуються Росією". "Наявність такої загрози на окупованій території України ... є чітким сигналом щодо небажання Росії відмовитися від агресії", - йдеться в доповіді.

Зі свого боку, департамент державної безпеки і військова розвідка Литовської Республіки в опублікованій спільній доповіді "Національна оцінка загроз 2021" зазначають, що РФ використовує заморожені конфлікти для втручання у внутрішні справи сусідніх країн, однак цей інструмент поступово втрачає свою ефективність.

"Спроби Москви нав'язати свої умови Києву в контексті примусу реінтегрувати Донбас з місцевими владними структурами під російським контролем і донині залишаються безуспішними. Кремль буде нездатним використовувати важелі свого контролю над Донбасом для контролю за зовнішньою і внутрішньою політикою України, поки вимоги Москви залишатимуться неприйнятними для більшості українців", - йдеться в документі, витяги з якого також опубліковані на сайті СЗР України.

Водночас, у доповіді наголошується, що РФ може "легко посилити свій військовий тиск на Київ", використовуючи "повністю і беззастережно" підконтрольні їй військові формування на Донбасі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА