19:53 12.03.2021

Низка країн висловила підтримку ініціативі України зі створення "Кримської платформи"

3 хв читати
Низка країн висловила підтримку ініціативі України зі створення "Кримської платформи"

На засіданні у форматі Аррії щодо тимчасової окупації Криму низка країн, зокрема США, Велика Британія, Туреччина, Литва, Канада, висловила підтримку ініціативі України зі створення "Кримської платформи".

"США вітають нову ініціативу України - "Кримську платформу" - як наступний крок і майданчик для міжнародних партнерів, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. Настав час завершити окупацію Криму Росією та її тривалу агресію на сході України", - заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд на засіданні за формулою Аррії "Крим: 7 років порушень суверенітету і територіальної цілісності України" в п'ятницю.

Вона також закликала РФ дозволити гуманітарним працівникам та ОБСЄ, посланникам ООН негайний доступ до Криму та Донбасу.

"Російська агресія на сході України не така, як про неї говорить Росія - внутрішній український конфлікт. Росія фінансує, озброює, тренує, керує і воює разом з її маріонетковими силами та збройними угрупованнями на сході України. Після її вторгнення в Крим відбулася низка вбивств і зникнень щонайменше десятка опонентів окупації", - зазначила постпред.

Вона наголосила, що ці дії мають бути розслідувані.

"Ми закликаємо Росію звільнити понад 100 українських політичних в'язнів, яких вона утримує", - зазначила Томас-Грінфілд.

Постійний представник Великої Британії в ООН Барбара Вудворд також закликала РФ звільнити всіх незаконно затриманих політичних в'язнів і надати міжнародним місіям з нагляду за дотриманням прав людини доступ до окупованих територій.

"Я хочу висловити підтримку Сполученим Королівством нової міжнародної "Кримської платформи", яка об'єднає міжнародну спільноту, щоб підтримати повернення Криму Україні. Ми маємо відповісти рішуче на ворожі дії, які порушують статут ООН і міжнародне право та продовжують тримати Крим у центрі уваги. Крим - це Україна", - заявила вона.

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно запевнив, що Канада підтримує ініціативу України щодо "Кримської платформи", метою якої є забезпечення довгострокового бачення деокупації та реінтеграції Криму.

"Ми і далі чинитимемо тиск на Росію, доки вона не почне поважати суверенітет, територіальну цілісність України та міжнародне право", - наголосив Гарно.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив, що міжнародна спільнота має продовжувати розширювати свій політичний тиск на РФ, включно з санкціями, вимагаючи повного дотримання міжнародного права та прав людини. Він додав, що ініціатива України зі створення міжнародної "Кримської платформи" буде корисним інструментом для консолідації міжнародної політики невизнання та посилення тиску на РФ, щоб запобігти посиленню її незаконних дій на півострові.

Заступник міністра закордонних справ Туреччини Явуз Селім Кіран наголосив, що Туреччина також підтримує "Кримську платформу". "Ми сподіваємося, що ця платформа збільшить увагу міжнародної спільноти до Криму", - зазначив він.

Державний міністр Німеччини Нільс Аннен закликав РФ звільнити всіх громадян України, які були незаконно затримані й взяті під варту, зокрема понад 100 кримських татар.

"Висновок зрозумілий: відповідно до статуту ООН та рішень Генеральної Асамблеї ми не можемо визнати незаконну анексію Росією Криму. Для Росії висновок також має бути простий: розкажіть правду про Крим, припиніть порушення прав людини і поверніть Крим Україні. Крим є і залишається Україною", - сказав Аннен.

Постійний представник Франції в ООН Ніколя де Рів’єр закликав РФ виконувати свої міжнародні зобов'язання та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Ми засуджуємо тривале систематичне переслідування кримських татар та осіб, що належать до україномовної спільноти. Ми закликаємо Росію припинити цю політику, яка, очевидно, змушує мовчати тих, хто наважується засуджувати анексію Криму. Відповідальні за ці порушення мають бути притягнуті до відповідальності, Росія має також припинити свою політику демографічних змін на півострові", - повідомив постпред Франції.

Засідання у форматі Аррії щодо тимчасової окупації Криму є щорічним заходом, який проводить Україна разом із партнерами для привернення уваги до подій лютого-березня 2014 року. Засідання скликали держави-члени Ради Безпеки ООН - Велика Британія, Естонія, Ірландія, Норвегія, США та Франція - разом з Україною. Понад 20 країн-членів ООН із різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Президент Ізраїлю назвав повітряну атаку Ірану "оголошенням війни"

Саме такі гарантії безпеки потрібні Україні - Порошенко про дії союзників Ізраїлю

ЄС підтвердив прихильність деескалації на Близькому Сході

Порошенко передав FPV-дрони "Пегас" та ремонтну майстерню бійцям штурмового батальйону "Да Вінчі"

Порошенко везе на східний фронт чергові 2 тисячі дронів

Зеленський: Червень - це час, коли буде правильно фактично розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА