14:30 19.03.2021

Україна та Литва вважають за важливе збереження санкцій у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2" - Разумков

3 хв читати
Україна та Литва вважають за важливе збереження санкцій у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2" - Разумков

Україна та Литва займають єдину позицію щодо збереження та розширення санкцій у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2", заявляє голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

"Мені дуже приємно констатувати, що ми маємо спільний погляд на "Північний потік-2". На жаль, ми не можемо його розцінювати як економічний проект. Українська держава завжди була і залишається надійним та відповідальним транзитером газу. Але держава-постачальник використовує це не як бізнес або економічну співпрацю, а як механізм тиску на Україну", - заявив Разумков на зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою, повідомляє прес-служба парламенту.

За його словами, якщо буде добудовано газопровід "Північний потік-2", то він становитиме загрозу не лише для України, а й для європейських держав, оскільки використовуватиметься для політичного тиску.

"Я мав можливість поспілкуватися з цього приводу з колегами з Литви та Польщі. І ми займаємо єдину позицію з цього питання. Для нас і для вас важливим є збереження тих санкцій, які запроваджені стосовно "Північного потоку-2", а може, і їх розширення. Тому що це єдиний дієвий механізм щодо постачальника", - зазначив Разумков.

Він наголосив, що безпека для України - це не лише слова.

"Триває війна на сході нашої держави, тимчасово окуповані території Донбасу, анексований та окупований Крим. Сьогодні ми отримали звістку про те, що, на жаль, загинув наш військовослужбовець", - сказав спікер.

За його словами, останніми тижнями та місяцями погіршилася ситуація на сході України та порушується перемир'я.

Голова Верховної Ради також наголосив на порушенні прав і свобод людини в Криму.

"Ситуація, на жаль, зберігається перманентною протягом уже багатьох років, а іноді навіть і погіршується. Порушуються не лише закони і Конституція України, тому що Крим - це частина саме нашої держави, як кому б не хотілося. Порушуються всі можливі норми міжнародного права", - сказав він.

Разумков висловив сподівання на підтримку Литви, зокрема в питанні доступу до Криму Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, які мають забезпечити дотримання прав людини.

"Фактично Росія сьогодні перетворює український Крим на свою мілітаризовану базу і використовує виключно для таких інтересів, це загроза не лише для нашої країни, а й для Причорноморського регіону, багатьох держав Східної та Центральної Європи", - сказав спікер.

Він також наголосив на важливості того, щоб Україна та Литва залишалися надійними партнерами не лише у двосторонньому форматі та форматі "Балтік+", а й на різних міжнародних майданчиках, а саме в ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ.

"Литва виступає не лише партнером, але дуже часто й адвокатом інтересів нашої держави", - зазначив Разумков.

Окремо спікер відзначив співпрацю у рамках ООН та наголосив, що Україна цінує підтримку Литви в питаннях безпеки. Він також висловив вдячність за допомогу в лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців.

У свою чергу Науседа висловив підтримку Україні та наголосив, що двосторонні відносини двох держав мають великий потенціал.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА