17:28 19.03.2021

Офіс президента заявляє про занепокоєння внутрішніми чварами в Нацбанку

3 хв читати
Офіс президента заявляє про занепокоєння внутрішніми чварами в Нацбанку

Офіс президента (ОП) у зв'язку із занепокоєнням внутрішніми чварами у Національному банку України, що зростає, закликає керівництво НБУ відкинути персональні амбіції та працювати заради однієї цілі - макроекономічної стабільності України та процвітання кожного громадянина.

"Офіс президента Володимира Зеленського за підтримки західних партнерів України продовжуватиме робити все необхідне, щоб повернути всі вкрадені в українського населення кошти, включаючи гроші, пов'язані з ПриватБанком", - йдеться у повідомленні ОП у Facebook у п'ятницю.

У ньому наголошується, що хоча президент не може і не втручатиметься у будь-яке розслідування, яке триває, ОП закликає всіх відповідних посадових осіб діяти виключно в інтересах України та не переслідувати будь-які особисті інтереси під час виконання своїх обов'язків.

Як повідомлялося, раніше у п'ятницю перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова повідомила, що Нацбанк здійснює внутрішнє розслідування стосовно співпраці Нацбанку з судово-медичною компанією Kroll Inc., консалтинговою фірмою AlixPartners, а також юридичними фірмами Hogan Lovells та Asters у справі про виведення з ПриватБанку $5,5 млрд до його націоналізації.

Крім того, Офіс генерального прокурора на запит агентства "Інтерфакс-Україна" підтвердив, що головне слідче управління Державного бюро розслідувань підтвердило, що за результатами розгляду звернення однієї з громадських організацій до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості від 31 грудня 2020 року за ознаками кримінальних злочинів, у яких ініціатори обвинувачують екс-главу НБУ Валерію Гонтарева та Рожкову.

"Під час досудового розслідування перевіряються обставини можливого заволодіння посадовими особами Національного банку України (главою НБУ Г., в. о. глави НБУ Р.) спільно з керівниками та власниками низки юридичних компаній за попередньою змовою групою осіб коштами на суму понад 900 млн грн, що є особливо великим розміром, шляхом підписання договорів про надання юридичних послуг за завищеними цінами", - зазначається у відповіді на запит.

Згідно з ним, йдеться про ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

"Із метою перевірки обставин звернення, витребування актів прийому-передачі грошових коштів і виконаних робіт слідчі ДБР отримали тимчасові доступи до них. Жодній особі про підозру не повідомлялося, проведення обшуків не здійснювалося", - уточнили в Офісі генпрокурора.

У свою чергу у прес-службі НБУ агентству "Інтерфакс-Україна" заявили, що Нацбанк продовжує захищати законність рішень щодо націоналізації ПриватБанку і твердо стоїть на позиції, що винні у зловживаннях особи мають бути притягнуті до відповідальності за доведення до банкрутства найбільшого банку в Україні.

"НБУ (...) сприяв проведенню правоохоронними органами розслідувань щодо цих зловживань. Взаємодія Нацбанку з усіма правоохоронними органами відбувається (...) з дотриманням НБУ вимог щодо таємниці слідства та правового режиму розкриття банківської таємниці", - зазначено у повідомленні.

Регулятор також закликав ЗМІ утриматися від поширення непідтвердженої інформації про незаконне виведення коштів із ПриватБанку до моменту отримання офіційних коментарів від правоохоронних органів.

Як повідомлялося, після того як влітку минулого року глава НБУ Яків Смолій пішов у відставку, яку він пояснив політичним тиском, і призначення новим главою НБУ Кирила Шевченка зі старого складу правління Нацбанку на сьогодні залишилися лише Рожкова та Дмитро Сологуб.

Рада НБУ 2 жовтня 2020 року за ініціативи глави НБУ вирішила винести догану та висловити недовіру Рожковій і Сологубу у зв'язку з порушенням ними стратегії комунікацій і політики "єдиного голосу" (One voice policy) Нацбанку. Крім того, були перерозподілені повноваження заступників, проте після критики МВФ частину цих змін було переглянуто. За даними агентства, конфлікт між новим главою НБУ та членами правління, які залишилися, залишається у гострій фазі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА