11:18 26.03.2021

Офіс президента застосовує адмінресурс на 87-му виборчому окрузі - КВУ

3 хв читати
Офіс президента застосовує адмінресурс на 87-му виборчому окрузі - КВУ

Залучення Офісом президента до робочої наради на тему вакцинації в Івано-Франківській області Василя Вірастюка, що є одним із кандидатів у народні депутати у 87-му виборчому окрузі на довиборах до парламенту, є прикладом використання адміністративного ресурсу і суперечить міжнародним стандартам вільних і чесних виборів, повідомляється у заяві Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" (КВУ).

"22 березня на офіційному веб-сайті президента України було опубліковано новину: "Володимир Зеленський обговорив з Василем Вірастюком перебіг вакцинації на Івано-Франківщині та допомогу місцевому малому бізнесу під час карантину". Мова йде про робочу нараду президента України щодо перебігу вакцинації проти COVID-19 та готовності медичної системи на Івано-Франківщині, участь в якій взяли голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Бойчук, голова Надвірнянської об’єднаної територіальної громади Зіновій Андрійович та Василь Вірастюк", - ідеться в заяві, оприлюдненій у п'ятницю.

У ній уточнюється, що останній був представлений як "громадський діяч, який є кандидатом у народні депутати в 87-му мажоритарному окрузі".

"У тексті повідомлення наведено низку коментарів Василя Вірастюка. Зокрема, вказано: "Василь Вірастюк нагадав, що ще під час січневого посилення карантинних заходів на Івано-Франківщині намітилася тенденція до зростання захворюваності на коронавірус. Серед найімовірніших причин – висока активність місцевого населення на новорічні й різдвяні свята та значна кількість туристів, які відвідували регіон у цей самий час", - наголошують у КВУ.

Там зазначають, що Вірастюк також "порушив питання компенсації збитків малому та мікробізнесу, яких підприємці зазнали в результаті посилення карантину".

"За оцінкою КВУ вказані повідомлення на офіційному веб-сайті Президента є прикладом використання адміністративного ресурсу і прихованою агітацією на користь В. Вірастюка", - йдеться в заяві.

КВУ зазначає, що залучення ресурсів органів державної влади для проведення прихованої агітації на користь одного з кандидатів порушує принцип рівності кандидатів в окрузі №87.

На думку Комітету виборців, залучення Вірастюка до обговорення вакцинації населення стало можливим у результаті того, що він є кандидатом від президентської партії у 87-му виборчому окрузі, а не за його професійний досвід.

"До подібних нарад за участю президента України мають залучатися професіонали та фахівці з протиепідемічних заходів, а не окремі кандидати в народні депутати, оскільки на таких заходах вирішуються питання, пов'язані із життям і здоров'ям громадян", - повідомляють у комітеті.

Там також закликають Володимира Зеленського дотримуватися принципів чесних і вільних виборів і не створювати додаткових переваг для окремих кандидатів із використанням державних ресурсів, зокрема шляхом залучення таких осіб до робочих заходів за участю глави держави і вибіркового висвітлення такої інформації на офіційному веб-сайті президента України.

Як повідомлялося, довибори до Верховної Ради призначено на 28 березня 2021 року.

Серед кандидатів у депутати на проміжних виборах в окрузі №87 лідирує представник від партії "За майбутнє", екс-директор туристичного комплексу "Буковель" Олександр Шевченко, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 14-22 лютого.

Шевченка підтримують 42,8% тих, хто визначився і взяв би участь у голосуванні. Кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського підтримують 21,4%, спортсмена та актора ("Слуга народу") Василя Вірастюка - 15,8%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА